Protestni skup “Zaustavimo nasilje” u centru Požarevca

Požarevac

Društvo

Protestni skup “Zaustavimo nasilje” u centru Požarevca

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Protestni skup pod nazivom ,,Zaustavimo nasilje“, koji organizuje Sindikat obrazovanja Požarevac, zakazan je za četvrtak, 1. decembar, na Starom korzou u Požarevcu.

Dragan Kostić, predsednik Sindikata obrazovanja Požarevac, rekao je za E-Braničevo da naziv skupa, koji će početi sutra u 12.30 sati, glasi ,,Zaustavimo nasilje“ i to ne samo nad nastavnicima, već i nad učenicima i svim zaposlenima u školama i obrazovnim ustanovama.

Kako kaže, Sindikat obrazovanja Požarevac, koji broji između 700 i 800 članova, zastupljen je u svim školama u Požarevcu. Pored njihovih članova, na protestni skup pozvani su članovi ostalih sindikata, roditelji i građani.

,,Kada sam prijavio protest u policiji, najavili smo okvirno da će biti do 300 ljudi, međutim ne znamo tačan broj, ali znamo da će doći iz svih škola po nekoliko ljudi. Pozvali smo i predstavnike lokalnih sindikata da nam se pridruže, jer su i njihovi članovi pre svega roditelji, a mi dižemo glas i protiv nasilja nad decom“, istakao je Kostić.

Po njegovim rečima, razlog zakazanog protesta su učestala nasilja, kako prema nastavnicima i profesorima, tako i prema deci. Sindikat smatra da kazne za počinioce ovih dela nisu adekvatne, te zato dolazi do sve gorih slučajeva nasilja.

,,Ovoga puta nećemo pominjati materijalnu stranu, već nam je cilj izmena i dopuna zakona koja bi omogućila adekvatne sankcije prema počiniocima nasilja i njihovim roditeljima. Kada bi svi bili kažnjeni adekvatno drugi bi razmislili da li bi nešto tako radili”, naglasio je Kostić.

Kostić ističe da će 1. decembra članovi SOP-a držati nastavu, samo neće biti šestog časa u prepodnevnoj smeni ali će njega nadoknaditi.

,,Većina članova je smatrala da će organizovanje protestnog skupa imati mnogo veći efekat nego celodnevna obustava nastave, zaključuje naš sagovornik.

Podsećamo da je povod organizovanja protesta, ne samo u Požarevcu već širom Srbije, nedavni slučaj nasilja u Tehničkoj školi u Trsteniku koji je uzburkao javnost, kada je jedan učenik profesorki izmakao stolicu, drugi to snimao, dok je treći pustio klip na društvene mreže. Nažalost, ovo nije usamljeni slučaj nasilja u školama širom Srbije.

To Top