Prvi otkosi pšenice pali u Braničevskom okrugu

Braničevo

Poljoprivreda

Prvi otkosi pšenice pali u Braničevskom okrugu

Foto: pixabay.com, agrosaveti.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Požarevac, žetva ozimih useva počela je prošle nedelje, najpre u gradištanskoj opštini, žetvom ječmova.

Nekoliko dana kasnije „pali“ su i prvi otkosi pšenice u okolini Požarevca.

„Dosadašnji prinosi kreću se oko 5.000 kilograma suvog zrna za obe žitarice. Prema kontroli kvaliteta uzorka iz Kasidola, koji smo radili u PSSS Požarevac, nešto je povećana vlažnost zrna, a u PSSS je određena hektolitarska masa 77“, kazala je Jorgovanka Vlajkovac stručni saradnik za ratarstvo u PSSS Požarevac.

Od danas žetva pšenice krenula punim kapacitetom. Dok traju otkosi pšenice poljoprivrednici imaju brigu šta je najbolje da urade sa rodom. Na sastanku u ministarstvu poljoprivrede poljoprivrednicima je obećano da će do petka republičke robne rezerve izaći sa cenom, ali ne većom od 20 dinara.

„Ako oni daju 20 dinara, daj Bože da pšenica bude 18 dinara na tržištu tokom žetve. Posle žetve cene će otići na 24 dinara. Oni znaju da mi nemamo gde da skladištimo rod, da imamo kredite i agrorokove da se razdužujemo. Nakon žetve cene će ići naviše, ali to odgovara otkupljivačima. Ko uspe da preda robnim rezervama preko berze, a licencirani skladištari kod nas su AS „Braća Stanković“, koji se nalaze u nekadašnjim Žitostigovim silosima, i „Filip“, to će biti najveća cena. Ali navikli smo mi na te muke, svaka žetva nove muke“, rekao je Ivan Vučković, predsednik UO Udruženja poljoprivredninih proizvođača grada Požarevca „Stig“.

Postoji mogućnost kod pojedinih skladištara da se pšenica preda na čuvanje, ali to sa sobom nosi određene troškove.

Jari usevi su u dobroj kondiciciji. Kukuruz je u fazi pred metličenje. Poslednje kiše su mu dobro došle i ne vi valjalo da nastupe visoke temperature i brzo se osuši zemljište, što bi izazvalo stres kod biljaka.

Kukuruz

Na većini parcela suncokret je počeo da cveta i ne bi mu prijale visoke dnevne temperature u fazi oprašivanja, jer bi mogle da unište polen.


Suncokret

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top