Prvo jaje obavezno crveno, a ostala bojimo po želji (FOTO)

Braničevo

Svaštara

Prvo jaje obavezno crveno, a ostala bojimo po želji (FOTO)

Foto: Pixabay.com, arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

U Srbiji je od davnina običaj da se jaja farbaju na Veliki petak – dan kojim se obeležava raspeće Isusa Hrista. Ipak, mnoge porodice, često zbog brojnih obaveza, farbaju jaja i u subotu, dan pred Uskrs.

Brojne su moderne tehnike farbanja jaja, ipak, svima je zajedničko to da se prvo jaje uvek farba crvenom bojom. To jaje naziva se i ,,čuvarkuća”, te mu je uloga da štiti ukućane i čuva se do sledećeg  Uskrsa.

Starije domaćice i dalje farbaju jaja jednom od najstarijih tehnika – u lukovini. To izgleda tako što se na jaja stave trake, cvetići ili lišće, pa se zajedno ubace u čarapu i vežu, a potom kuvaju u šerpi sa lukovinom. To jajima daje bordo boju koja ne ostaje na rukama kada kasnije ljuštite jaje.

Jaja u lukovini

Najjednostavnija tehnika je kuvanje jaja u vodi u kojoj se dodaje boja iz kesice. Mnoge domaćice dodaju i krep papir kako bi boja bila intenzivnija. Na tako obojeja jaja mališani mogu da crtaju, boje, stavljaju šljokice, lepe nalepnice i iskažu svoju kreativnost. Danas postoje i boje u ampuli koju je nakon kuvanja neophodno razmazati po celom jajetu.

Jaja farbana običnom bojom iz kesice

Mnoge domaćice jaja farbaju pomoću namirnica i biljaka koje svako ima u svom domu. Pa tako, pomoću hibiskusa dobićete ljubičastu, kurkume žutu ili crvenog kupusa plavuboju. Za ovu tehniku potrebna su vam bela jaja, šerpa, so, sirće i ulje. Ukoliko nemate bela jaja možete obična posvetliti pomoću sirćeta i to tako što ćete ih skuvati u pola litre vode i isto toliko sirćeta.

Pored tradicionalnih, postoje i moderne tehnike farbanja i ukrašavanja jaja koje su prethodnih godina popularne. Jedna od njih je ,,ombretehnika u kojoj je prvo neophodno skuvati jaja i ostaviti da se ohlade i osuše. Potom se u plitku činiju sipa prst ili  dva vode i dodaju se jestive boje. Donji deo jajeta zatim se umoči u boju i zadrži oko minut, odnosno dok jaje ne primi željenu boju, nakon čega se u posudu se dolije još jedan do dva prsta vode, pa se ponovno umače jaje do dna i zadržava u boji oko tridesetak sekundi. Ovaj postupak se može ponoviti još nekoliko puta da bi se dobilo nekoliko različitih nijansi.

Jedna od najpopularnijih tehnika ukrašavanja jaja jeste dekupaž. Najpre se jaja skuvaju i tek kada se ohlade pristupa se ukrašavanju. Razlistajte salvetu – jer vam je za dekupaž potreban samo jedan sloj – uzmite prvi sloj, na kom se najbolje vidi dezen. Kada odredite šta ćete staviti na jaje, umućenim belancetom namažete jaje četkicom, potom stavite komadiće salvete i nežno “ispeglajte” kako se ne bi izgužvali i na kraju premažite sa još malo belanca da bi se što bolje zalepili.

Dekupaž jaja

Modernih tehnika ima mnogo, a u zavisnosti od vremena koje imate na raspolaganju, možete da budete kreativni i smislite vašu tehniku. Ukoliko imate decu, možete im pružiti priliku da iskažu svoju kreativnost i nacrtaju nešto.

To Top