rad-stanice-za-merenje-polena-i-dalje-pod-znakom-pitanja

Požarevac

Info

Rad stanice za merenje polena i dalje pod znakom pitanja

Foto: ZZJZ

How Good Of A Friend Are You Really?

Polen biljaka, naročito ambrozije, sve više ugrožava zdravlje, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Polen biljaka, naročito ambrozije, sve više ugrožava zdravlje, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

 

 

Mada je Zavod za javno zdravlje Požarevac u više navrta upozoravao na neophodnost merenja alergenog polena u vazduhu, u 2015. i 2016. godini izostalo je finansiranje ove aktivnosti iz gradskog budžeta, čime je rad stanice doveden u pitanje.

 

Da bi se stekla slika o kakvom se poslu radi treba reći da ZZJZ započinje merenje polena  oko 1. februara i to čini do prvih dana novembra.

 

Određuju se koncentracije polena 25 alergenih biljaka, od kojih su najznačajnije: borovi, breza, lipa i ambrozija. Sezona cvetanja korova traje od druge polovine jula do početka novembra, najznačajniji alergen u ovoj sezoni je ambrozija.

 

 

 

Alergeni polen prenosi se vetrom i tako kontaminira vazduh, odnosno ugrožava zdravlje ljudi.

 

Zbog svog specifičnog hemijskog sastava polenova zrna kod velikog broja ljudi izazivaju alergijske reakcije (konjuktivitis, dermatitis, polensku kijavicu i bronhitis),dok u slučaju dugotrajnog i višegodišnjeg izlaganja visokim koncentracijama polena jedan deo ljudske populacije oboleva od hroničnog bronhitisa i bronhijalne astme.

 

Procene su da je od 20 do 25 odsto populacije ugroženo ovim alergenima.

 

Inače, od početka rada stanice 2008. godine grad je finansirao merenja koncentracije alergenog polena u vazduhu Požarevca i okoline udaljenosti do 25 kilometara. 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top