Raste broj obolelih od gripa

Braničevo

Zdravlje

Raste broj obolelih od gripa

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Požarevac, kao i prethodnih godina, obavlja redovni epidemiološki nadzor nad gripom u sezoni 2019/2020. godine.

Epidemiološki nadzor nad gripom sprovodi se od 40. izveštajne nedelje tekuće godine kako bi se omogućilo praćenje epidemioloških, kliničkih i virusoloških karakteristika oboljenja i traje do 39. nedelje sledeće godine. Iz populacionog nadzora nad oboljenjima sličnim gripu, nedeljni izveštaj se bazira na podacima dobijenim iz zdravstvenih ustanova sa teritorije Braničevskog i Podunavskog upravnog okruga.

U  Braničevskom okrugu beleži se blagi porast broja obolelih u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći broj obolelih beleži se u uzrasnoj grupi od 30 do 64 godina - 74 obolele osobe.

U Podunavskom okrugu u toku izveštajne nedelje ne beleži se značajan porast broja obolelih od gripa i oboljenja slična gripu.

Kako navode u ZZJZ Požarevac, najefikasnija mera prevencije gripa je vakcina i preporučuje se svim osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija da se što pre vakcinišu, pri čemu se zaštita stvara za 2-3 nedelje od dobijanja vakcine.

Vakcina se može primiti u bilo koje vreme u toku trajanja sezone gripa, čak i kada je virus počeo da se širi u okruženju.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top