Raste broj zaražene dece, uskoro prelazak na kombinovanu nastavu?

Požarevac

Društvo

Raste broj zaražene dece, uskoro prelazak na kombinovanu nastavu?

Foto: pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Broj zaražene dece povećava se iz dana u dan, kaže dr Mirna Milošević iz Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta za E-Braničevo.

Prema njenim rečima, pre oko nedelju dana broj zaražene dece počeo je drastično da se povećava.

,,Situacija je alarmantna, svakog dana povećava se broj inficirane dece. Danas je bilo preko 25 pregleda, a juče oko 20, od čega je 14 bilo pozitivno. U proseku se broj testiranja svakog dana povećava za oko pet do 10. Na to ima uticaj njihovo druženje, ali i odnos u kući i nevakcinacija“, ističe Milošević.

Kako kaže, najviše zaražene dece ima u Požarevačkoj gimnaziji, a potom u Poljoprivrednoj školi, ali obolelih ima i u ostalim požarevačkim školama. Takođe, zabrinjavajuće je to što ima zaraze i među osnovcima, pa čak i kod dece predškolskog uzrasta.

Kako E-Braničevo saznaje, na onlajn nastavu prešla su dva odeljenja Požarevačke gimnazije i jedno odeljenje Poljoprivredne škole.

Milošević je kazala da su simptomi kod dece slični kao kod obične prehlade: temperatura, kašalj, kijanje i curenje iz nosa.

,,Mnoga deca nemaju čak ni temperaturu, jer su simptomi kod mlađe dece lakši. Ipak, srednjoškolci imaju iste kao odrasli, pa sam imala slučajeve i upale pluća kod dece u tom uzrastu“, objašnjava naša sagovornica.

Ona apeluje na sve roditelje da odvedu decu na vakcinaciju i podseća da je obavezno nošenje maski.

To Top