Raste interesovanje za Galeriju Milene Pavlović Barili, iduća godina u znaku lepih iznenađenja (FOTO)

Požarevac

Društvo

Raste interesovanje za Galeriju Milene Pavlović Barili, iduća godina u znaku lepih iznenađenja (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Godina koju ispraćamo za Fondaciju „Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili“ bila je u znaku jubileja – 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili.

Što zbog obeležavanja jubileja, što zbog projekta rekonstrukcije, nikada se više nije pisalo u medijima i na društvenim mrežama o Galeriji. O događajima koji su obeležili 2019.godinu razgovarali smo sa Ljiljanom Dabić, upraviteljkom Fondacije „Milenin dom - Galerija Milene Pavlović Barili“.

Ljiljana Dabić

Ova godina bila je u znaku značajnog jubileja – 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili. Na koji način je obeležen jubilej?

Godina 2019. bila je jubilarna godina za Fondaciju Milenin dom. Jubilej smo obeležili raznim projektima i manifestacijama. Uvod u jubilarnu godinu bilo je otvaranje velike izložbe Mileninih umetničkih dela u Beogradu, u Domu Jevrema Grujića, u novembru 2018. godine. Izložba je bila otvorena do kraja marta ove godine, a istu je posetilo preko 20.000 ljudi. Godinama unazad  Galerija priprema posebne tematske izložbe za manifestaciju ,,Noć muzeja”. Ove godine smo prvi put i zvanično uključeni u tu manifestaciju. Priredili smo tematsku izložbu pod nazivom ,,Milenine dvorske vizure” gde je naša publika imala priliku po prvi put da vidi neke od karikatura koje je Milena uradila dok je boravila na dvoru kraljevske porodice Karađorđević u Beogradu. Milena je ove godine bila i zaštitno lice Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i u okviru tog projekta širom zemlje i inostranstva je prezentovan Milenin lik i delo. Fondacija je sa partnerima u projektu ,,Mileni u čast” - Udruženjem likovnih umetnika iz Požarevca,  Kola srpskih sestara „Bosiljka Bosa Pavlović” iz Požarevca  u saradnji sa drugim kulturnim institucijama grada, organizovala i realizovala izložbe u Požarevcu, Golubačkoj tvrđavi i Ruskom domu u Beogradu.

Nagrađeni na 17.Bijenalu

Ove godine održano je 17.Bijenale "U svetlosti Milene".  Koliko je taj događaj važan za umetnike, za grad Pozarevac i za očuvanje sećanja na slikarkin rad?    

Na datum rođenja Milene Pavlović Barilli   5. novembra otvoreno je 17. Bijenale „U svetlosti Milene“ u našoj Galeriji. To je umetnička manifestacija, smotra značajnih dostignuća iz oblasti savremene  likovne umetnosti koja se vezuje za poetiku umetničkog dela Milene Pavlović Barilli. Učešće na Bijenalu je uzelo 16 savremenih umetnika iz zemlje i inostranstva. Organizaciju i finansijsku konstrukciju ove manifestacije, koja se održava svake druge godine u našem gradu, obezbeđuje lokalna samouprava u saradnji sa Fondacijom. Sama manifestacija je, pored ostalih ciljeva, ustanovljena i za očuvanje sećanja na slikarkin rad. Sa druge strane, za savremene likovne umetnike u zemlji i inostranstvu učestvovanje na Bijenalu predstavlja izuzetnu čast i priznanje njihovog stvaralaštva. Učesnike 17. Bijenala je pozvao selektor, akadamski slikar Predrag Peđa Todorović, i po mišljenju većine istoričara umetnosti i stručnog dela javnosti, ovogodišnje Bijenale je jedno od najuspešnijih.

Galerijski prostor

Kakva je bila posećenost Galerije u 2019.godini u odnosu na prethodne godine i da li osim njenih slika posetioce privlači i Milenin kratak, ali krajnje neobičan i intrigantan život?

Za koji dan ćemo imati ukupan broj posetilaca u 2019.godini. Iz statistike prethodnih godina i polugodišnjeg izveštaja iz ove,  2019. godine primetno je znatno uvećanje broja posetilaca. Poređenja radi, ukupan broj posetilaca u 2016. godini je bio 8.564, u 2017. 11.609, u 2018.godini 12.809, dok je za prvih šest meseci u ovoj godini broj posetilaca bio 8.100, što je bezmalo isti broj posetilaca koji su Galeriju posetili u toku cele 2016. godine. Neke od promotivnih aktivnosti u ovom cilju su bile i savremene tehničko informativne inovacije koje smo postavili na sajtu Galerije, poput 3D virtuelne ture, kao i predstavljanje Galerije na mobilnoj aplikaciji „Cultural places“, gde su dostupne informacije o Galeriji i Mileninom životu i radu. Od ove godine dobijamo i izveštaje o pristupu mobilnih korisnika preko ove aplikacije našoj stranici, što će biti deo i statističkog izveštaja o posećenosti Galerije u nerednom periodu.

Ko su zapravo posetioci?

Veći broj posetilaca, ako posmatramo po uzrastu, čine deca iz osnovnih škola širom Srbije, koja dolaze organizovano u prolećnom i jesenjem delu školske godine. Pored njih su to naravno ljubitelji umetnosti iz Srbije, a poslednjih godina se povećava broj i inostranih posetilaca. U tu svrhu smo sačinili i galerijske vodiče na engleskom, ruskom, nemačkom, francuskom i italijanskom jeziku. U saradnji sa ino partnerima ove godine na sajmu turizma u Austriji, tačnije u Beču, prezentovana je turistička ponuda donjeg Podunavlja u kojoj značajan lokalitet zauzima i naša Galerija.

Milenine slike

Poznato je da su Milenine slike obišle Srbiju i svet. Ko je ove godine imao priliku, osim Požarevljana, da uživa u njenom stvaralaštvu?

Pored gore pomenute velike izložbe u Beogradu u Domu Jevrema Grujića, sa umetničkim delima naše Milene priliku je imala da se upozna i kragujevačka publika u maju mesecu ove godine.

Pored aktivnosti koje su realizovane ove godine, najveću pažnju javnosti i medija zaokupila je najavljena rekonstrukcija galerije i projekat koji je podelio i javno mnjenje i struku. Kako gledate na sve to danas, nakon promene prvobitnog projekta i usvajanja druge verzije, šta je vaš stav?

Lokalna samouprava je prepoznala potrebu Galerije za dodatnim izložbenim prostorom i izdvajanjem iz lokalnog budzeta četiri miliona dinara za neophodnu projektno tehničku dokumetnaciju aktivno se uključila u rešavanje ovog problema. Aktuelni idejni i urbanistički projekat  je nakon drugog razmatranja Komisije za planove grada Požarevca tokom septembra usvojen, svojim sadržajem je urađen u skladu sa potrebama Galerije, kao i izdatim uslovima svih relevantnih institucija. Promena koja je urađena u projektu se odnosila na preporuku Komisije za planove, a to je bilo sve planske prirode. U odnosu na prvobitni projekat smanjeni su zauzetost parcele sa 67% na 60% , koliko je dozvoljeno lokacijskim uslovima i povećana je udaljenost zgrade nove Galerije u dvorišnom prostoru u odnosu na stambenu zgradu iza nje. Pored toga izvršena je i promena mesta depoa za slike po preporuci Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda sa kojim izvođač sarađuje na realizaciji ovog projekta.

Izgled Galerije nakon rekonstrukcije (projektna dokumentacija)

Ako me pitate da iznesem moj stav kao upravnika Fondacije, mogu da kažem da projekat odgovara svim navedenim potrebama Galerije i da je izrađen poštujući sve zadate uslove. Neistine koje su plasirane u javnost, tipa „ruši se Milenina kuća“ i „vrši se prenamena prostora“ su doprinele da se javnost uznemiri.  Vrši se rekonstrukcija dela porodične kuće koji je srušen 1961. godine u prisustvu darodavca Danice Pavlović Barili, kako bi se tada uradila privremena Galerija za postavku Mileninih slika. Na tom prostoru će biti Galerija savremene umetnosti u kojoj će se prikazivati  savremena umetnička dela učesnika Bijenala, kojih u našem fondu imamo 57, izložbe autora učesnika Bijenala , kao i likovni radovi  dece predškolskog i školskog uzrasta našeg grada napravljeni u budućim likovnim radionicama koje će se održavati u okviru nove Galerije. Pod zaštitom je dvorišni deo te porodične kuće, koji ostaje u svojim gabaritima i koji će biti pretvoren u prostor memorijalnog tipa. U dvorišnom delu je predviđena Galerija Milene Pavlović Barilli u kojoj će biti hronološki prikazan Milenin umetnički opus od Požarevca do Njujorka.

Ovim projektom Galerija dobija sedam puta veći izložbeni prostor od dosadašnjeg. Ako se zna da u našem fondu postoje 894 Milenina dela, a da trenutno imamo prostor za predstavljanje do 50-tak , pitam se samo odakle pojedincima ideja o prenameni prostora. Ovo su činjenice vezane za projekat ,sve navedene u istom i dostupne javnosti kroz javnu prezentaciju kroz idejno rešenje i urbanistički projekat koji je bio pred Komisijom za planove. U više navrata sam apelovala na sugrađane da svoje primedbe vezane za projekat iznesu u institucionalnim okvirima gde će se njima struka baviti, a ne putem društvenih mreža, čime urušavaju ugled Fondacije koja nosi ime naše velike Milene. Potrebu proširenja galerijskog prostora su prepoznali i prethodni upravnici Fondacije, koji su se u skladu sa mogućnostima trudili da obezbede odgovarajuće projekte, ali na žalost do realizacije nije došlo. Da jeste, mi se sada ne bismo ovim bavili.

Dokle se stiglo sa projektom i kada je realno očekivati početak rekonstrukcije? Kada ona započne, koliko je vremena potrebno da se sve okonča?

Nakon usvajanja projekta od strane Komisije za planove grada Požarevca, Gradsko veće je rešavalo uložene žalbe. Nakon rešenja Gradskog veća projekat treba da uđe u sledeću fazu realizacije. Ne mogu sa sigurnošću da kažem kada će biti gotova projektno tehnička dokumentacija, jer su u pitanju razne stručne, urbanističke procedure. Tek nakon dobijanja kompletne projektno tehničke dokumentacije sa građevinskom dozvolom, predstoji nam još veći posao, a to je obezbeđenje neophodnih finansijskih sredstava za realizaciju projekta.

Milenine reči: „Nigde nebo nije tako lepo kao iz mog dvorišta“

Dok se jedna godina privodi kraju, ujedno se prave planovi za narednu, šta biste izdvojili kao najznačajnije u 2020.godini?

U narednoj 2020. godini  pored redovnih izložbenih aktivnosti, planiramo izdavanje nekoliko  publikacija iz istorijske građe koju Fondacija poseduje, kao i dva književna dela. Mogu da najavim da će biti lepih iznenađenja za ljubitelje umetnosti i književnosti.

Koristim priliku da  svim našim sugrađanima poželim srećne novogodišnje i božićne praznike, da ih svi zajedno provedemo u duhu naše hrišćanske tradicije, negujući pre svega porodične vrednosti.

To Top