Ratari muče muku sa nedostatkom vlage u zemljištu

Braničevo

Poljoprivreda

Ratari muče muku sa nedostatkom vlage u zemljištu

Foto: arhiva, poljoinfo.com

How Good Of A Friend Are You Really?

U aprilu ratare očekuju obimni radovi, prihrana i zaštita ozimih kultura i pripreme za setvu, kao i sama setva jarih kultura.

Pod pšenicom u Braničevskom okrugu je po podacima Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Požarevac, oko 27 hiljada hektara.Usevi pšenice nalaze se pri kraju bokorenja i većim delom u fazi vlatanja ali „gladovanje“ biljke je nastavljeno usled nedostatka padavina.

Inače, prihranjivanje azotom na velikom procentu površina obavljeno je krajem februara i početkom marta i pritom uneto 60 odsto planiranih količina đubriva. U nedostatku vlage biljke nisu mogle da ga koriste.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da, iako je pšenica u fazi vlatanja, s obzirom na to da se ovih dana očekuju padavine, obavezno unesu i preostalih 40 odsto azota planiranog za prihranjivanje useva, kako bi se dobio bolji kvalitet zrna. Poljoprivrednici treba da prate useve bez obzira što nije bilo padavina, korovi su se već pojavili, ali je moguća i pojava bolesti.  Praćenje je važno kako bi se odredio pravi momenat primene pesticida“, rekla je za E-Braničevo Jorgovanka Vlajkovac, stručna saradnica za ratarstvo u PSSS Požarevac.

Setva kukuruza na teritoriji Braničevskog okruga, prema podacima PSSS, planira se na oko 60 hiljada, a suncokreta na oko 18 hiljada hektara.

 Ušli smo april i optimalno je vreme za setvu kukuruza i suncokreta, ali deficit vlage u zemljištu i ovde pravi probleme. Nedostatak vlage je bio prisutan i u zimskom periodu, od 150 do 200 litara kiše po kvadratu je nedostajalo zemljištu, što dodatno otežava predsetvenu pripremu.

Priprema zemljišta za setvu

Proizvođači treba da unesu predstetveno azotno mineralno đubrivo i obave pripreme za setvu. Unos đubriva se vrši po preporuci na osnovu urađene agrohemijske analize, u suprotnom uneti minimum 300 kilograma KAN-a (Kalcijum amonijum nitrat) po hektaru“, naglasila je Vlajkovac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top