Raznovrsan program u okviru manifestacije “Muzeji za 10“

Petrovac

Događaji

Raznovrsan program u okviru manifestacije “Muzeji za 10“

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi i ove godine učestvuje u najvećoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji „Muzeji za 10“ koja se održava od 14. do 20. maja. Tokom ove manifestacije biće obeležena 18. „Evropska noć muzeja“, Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Otvaranjem izložbe „Kultura lova – donso u tradiciji Bamana” Muzeja afričke umetnosti iz Beograda, 14. maja u Galeriji Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi sa početkom od 20 časova, biće obeležena  18. „Evropska noć muzeja“.

Ova izložba predstavlja organizaciju, etiku, verovanja i poseban status lovaca u društvu na osnovu izbora predmeta koje su sakupili dr Zdravko Pečar i Veda Zagorac u Maliju i drugim zemljama zapadne Afrike. Donso je tradicionalni naziv za lovca u kulturi bamanaskog naroda, pojam koji je podrazumevao veliko znanje pojedinca o prirodnoj sredini, njenoj flori i fauni, kao i izuzetnu izdržljivost, hrabrost i veštinu u lovu.

Ova izložba biće dostupna posetiocima sve do 1. jula.

Za Evropsku noć muzeja, u saradnji sa Odredom izviđača „Mlava“,Galerijom „Krug“, Udruženjem gljivara i ljubitelja prirode „Vilino kolo“, Narodnom bibliotekom „Đura Jakšić“ i Kulturno-prosvetnim centrum, pripremljen je program na nekoliko lokacija u gradu.

U Galeri „Krug“ biće predstavljena samostalna izložba slika Griše Masnikose, u paviljonu stare osnovne škole odred izviđača „Mlava“ organizovaće degustaciju jela „Ukusi iz celog sveta“, a u Narodnoj biblioteci „Đura Jakšić“ Udruženje gljivara i ljubitelja prirode „Vilino kolo“ organizuje radionicu „Hrana i lek iz prirode“.

Ova manifestacija se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, dok je koordinira  Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

To Top