Realizacija budžeta za šest meseci ispod 30 odsto (FOTO)

Požarevac

Događaji

Realizacija budžeta za šest meseci ispod 30 odsto (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Tačka koja se odnosi na realizaciju budžeta Požarevca za period od januara do juna tekuće godine izazvala je debatu između požarevačkih odbornika i gradonačelnika na jučerašnjoj skupštini.

Milan Dabić, rukovodilac Odeljenja za budžet i finansije, kazao je da je grad u periodu od januara do juna ostvario prihode i primanja u iznosu od 1.716.464, rashode i izdatke od 1.455.003 dinara i budžetski suficit u iznosu od 261.461.000. Izvršenje budžeta u prvih šest meseci je 27, 97 odsto.

>>REALIZACIJA KAPITALNIH PROJEKATA ZA ŠEST MESECI SVEGA 15, 64 ODSTO<<

Srećko Bosić, odbornik SPS-a, istakao je da je ovogodišnja realizacija prihoda u prvih šest meseci najniža u poslednjih pet godina i postavio pitanje da li se realizacija budžeta videla na ulicama Požarevca.

,,Video sam da su urađena dva trotoara kod ,,Vodovoda”, da se radi trotoar u Lole Ribara i rekonstruiše Sunčani park i to je odlično. Međutim, građani osim trotoara traže i sigurno snabdevenje pijaćom vodom ali nisam video takav projekat. Takođe je u realizaciji budžeta bitno i odnošenje i deponovanje komunalnog otpada. Građani Ćirikovca ili Klenovnika nemaju kontejnere ili kante za odnošenje đubreta. Mi želimo da pomognemo gradonačelniku i nudimo mu ljude u cilju da se realizacija budžeta podigne i pređe iznad 30 odsto, što nije bio slučaj u poslednjih pet godina”, naglasio je Bosić.

 

Srećko Bosić, odnornik SPS

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, istakao je da se zahvaljujući politici Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, radi na svemu onome što se nije radilo zadnjih 30 ili 40 godina, pre svega na republičkom nivou, a onda i na lokalnom.

Saša Pavlović

,,Do 2020. godine imali smo 90 kilometara asfaltiranih puteva u Požarevcu, 70 kilometara kanalizacione mreže i 60 kilometara izgrađene toplifikacione mreže. U apsolutnim brojevima budžet grada je u 2012. godine bio mnogo manji, a izvršenje ispod ovoga”, rekao je Pavlović.

On je podsetio da su ove godine započeti krupni projekti, a neki od njih su rekonstrukcija Galerije ,,Milene Pavlović Barili”, izgradnja atletskog stadiona i pomoćnih terena, a završava se i projekat za zatvoreni bazen.

,,Kupili smo i 14 hektara zemljišta, stvorili uslove za velike investitore, za 36 hektara nove industrijske zone. Lako je kritikovati, ali je teško ući u borbu. Sve se svaljuje na političare, a ima nešto i u stručnim službama koje sam javno kritikovao. Zahvaljujući kovidu smanjili su se prihodi zbog smanjenja privrednih aktivnosti. Imam poduži spisak šta je sve rađeno, a vi samo kritikujte”, kazao je Pavlović.

Slobodan Vasić, predsednik odborničke grupe „Dosta je bilo - RIIS Istok” rekao je da je potrebna javna rasprava i da neko dođe u bilo koju mesnu zajednicu i upita građane za šta im je potreban novac. On je istakao da vlast uvek dođe pred izbore, ali to nije javna rasprava o trošenju budžeta.

Slobodan Vasić

Saša Pavlović je odgovorio da se u vezi planiranja budžeta kontaktiraju i Saveti mesnih zajednica.

Iako je ova tačka dnevnog reda izazvala dužu diskusiju, ipak je usvojena većinom glasova odbornika.

To Top