Realizacija kapitalnih investicija 17 odsto u prvoj polovini godine (FOTO)

Požarevac

Ekonomija

Realizacija kapitalnih investicija 17 odsto u prvoj polovini godine (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Najviše polemike na skupštinskim zasedanjima izazivaju odluke o budžetu. Tako je bilo i na današnjem zasedanju, najviše se raspravljalo o šestomesečnoj realizaciji budžeta.

U prvoj polovini 2019. godine od planiranih 5,7 milijardi prihoda 3,4 milijarde su tekući prihodi, od čega je ostvareno oko 1,75 milijardi, odnosno oko 52 odsto. Kada se tome doda oko 2,4 milijarde prenetih sredstava,  izvršenje prihoda  je oko 72 odsto.

Odbornici u Skupštini grada Požarevca

Realizacija rashoda bila je nešto slabija, od 5,7 milijardi, realizovano je 1,65 milijardi dinara, ili oko 29 odsto. U strukturi rashoda, između ostalog, kapitalni izdaci su izvršeni sa oko 17 odsto.

„Nastavlja se trend nedovoljnog trošenja budžeta, posebno u delu kapitalnih investicija. Možemo da uvažimo da je tu početak godine i da se prvih tri meseca sve sporo rešava, sprovode javne nabavke, ali to nije ništa novo. Ovo je četvrta građevinska sezona ove vlasti, ne može da se kaže da nema iskustva i da su na početku priče pa se teško snalaze. Ovo je jako loše, 29 odsto realizacija, a investicije 17 odsto“, rekao je dr Zvonimir Blagojević, odbornik GG „Iskorak“.

 

Zvonimir Blagojević, odbornik GG Iskorak

 Blagojević je ukazao da prenosom sredstava za narednu godinu uz inflaciju od 3 odsto na godišnjem nivou, gradski budžet, odnosno građani, za tri godine su izgubili više od 200 miliona dinara.

„Posebno treba da vodimo računa kada nam se nude neka eksterna sredstva,zato što sa ovakvom realizacijom budžeta, kada prenosimo milijarde neutrošenih sredstava, nije ni logično da očekujemo da će neko da nam da dodatna sredstva“, kazao je Blagojević.

Teoretski, po rečima Saše Pavlovića, zamenika gradonačelnika Požarevca, realizacija budžeta u prvih šet meseci trebalo bi da bude 50 odsto.

„Praktično to je nemoguće jer imate tri - četiri meseca praznog hoda u građevinskoj sezoni, kada se rade „repovi“ koji su ostali od prošle godine, a potom dok se donese plan javnih nabavki, dok se raspišu i dok traju javne nabavke, sa potpisivanjem ugovora dolazimo već do kraja aprila. Ni jednoj vlasti neće poći za rukom da bude na 50 odsto izvršenja budžeta. Mi smo na dvadesetak odsto manji od tog teorijskog“, objasnio je Pavlović.

 

Saša Pavlović, zamenik gradonačelnika Požarevca

On je naveo da se među neutrošenim sredstvima nalaze i uštede na realizovanim projektima.

Saša Valjarević, koordinator za javna preduzeća i investicije grada Požarevca, rekao je za govornicom da je u toku izrada projektnog zadataka i priprema za raspisivanje javne nabavke za rekonstrukciju zgrade stare bolnice.

Govoreći o vodosnabdevanju, Valjarević je rekao da grad ima projekat za fabriku vode u Požarevcu, da je u toku je izrada projekta za fabriku vode u Kostolcu i da se radi na smanjenju gubitaka vode, što je jedan od preduslova da bi se dobila sredstva od Kancelarije za javna ulaganja za prethodne projekte. On je kazao da će se kod Kancelarije za javna ulaganja konkurisati i za postrojenje reverzne osmoze, za šta projekat postoji.

„Reciklažni centar je u završnoj fazi, rok je 15.decembar po aneksu ugovora. U prvoj fazi rekonstrukcije fasade zgrade Načelstva je bilo kašnjenja, za šta će izvođač radova biti sankcionisan od strane Ministartva privede. U drugoj fazi koju mi finansiramo za sada nema kašnjenja, a rok za izvođenje ove faze je kraj oktobra. Razmotriće se sa Zavodom za zaštitu spomenika zahtev izvođača radova da se rok produži zbog vremenski prilika tokom leta. Zašto se ovoliko dugo radilo? Ovo je kompleksan objekat koji je zahtevao ugradnju specijalnog materijala u fasadu“, rekao je Valjarević.

 

Saša Valjarević, koordinator za javna preduzeća i investicije grada Požarevca

Posle obimnije rasprave koja je trajala više od jednog časa, odbornici su usvojili odluku o šestomesečnoj realizaciji budžeta.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top