Reciklažni centar poprima svoj oblik

Požarevac

Društvo

Reciklažni centar poprima svoj oblik

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Završetak radova očekuje se 15. decembra, a naredne godine počinje probni rad.

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, obišao je sa saradnicima gradilište Centra za reciklažu i transfer komunalnog otpada grada Požarevca. Radovi su zvanično otpočeli 6. maja, a posle pet meseci na gradilištu se vide konture svih objekata, a pojedini su i završeni.

Centralna hala dobija planirani oblik 

>>POŽAREVAC SE BORI SA SMEĆEM, POČELI RADOVI NA JEREMIJINOM POLJU<<

Govoreći o tehničkim detaljima projekta, Miodrag Mutavdžić, nadzorni organ iz firme „Beohidro“, Centar će činiti jedanaest objekata - portirnica sa vagom, rampa za pranje točkova, hala za primarnu selekciju, baliranje i pretovar otpada koji se kasnije transportuje u Lapovo u regionalni centar. U ovom trenutku, po Mutavdžićevim rečima, radovi su izvršeni oko 65 odsto, a utvrđeni rok za završetak radova je 15. decembar.

Radovi teku po utvrđenoj dinamici

„Treba da se završi centralni objekat, odnosno hala za selekciju i baliranje otpada, očekujemo da će biti završena za 30 do 40 dana, kada će se krenuti sa unošenjem opreme. Po dinamici radova oprema bi trebalo da se formira za oko mesec dana i time se ukalpamo u rok 15 decembar. Sledeći objekat je saobraćajnica“, rekao je Mutavdžić.

 

Završetak radova predviđen za 15. decembar

Ceo objekat biće pod asfaltom, a njegova površina je jedan hektar. Izvođač je završio više od polovine saobraćajnica, prekrivene su nosećim slojem tucanika, sledi još jedan sloj nešto sitnijeg tucanika i asfaltni sloj. Završene su i sve podzemne instalacije - tehnološka kanalizacija, atmosferska kanalizacija, fekalna kanalizacija, šahte su završene, kao i veoma važni infrastrukturni delovi na mikrolokaciji, hidrantska mreža, razvod električne energije za javnu rasvetu, deo snopa za stubove javne rasvete. U završnoj fazi je instaliranje opreme i protivpožarnih rezervoara. Za desetak dana stiže i trafostanica. U toku su i radovi na nailaznoj rampi sa koje će dovezeni materijal biti sipan u bunkere odakle će ići na reciklažu.

Prve godine biće prerađivano oko 40 hiljada tona otpada, a već u sledećoj godini Centar će raditi punim kapacitetom od 50 hiljada tona, što je u skladu sa gradskom strategijom o upravljanju otpadom.

„Ovo je jedan od najsloženijih objekata koji se trenutno radi u Srbiji. Grad Požarevac je pionir u nečemu, začetnik prikupljanja i selektovanja otpada, reciklaže, trensfer stanice i odvoženja otpada na deponiju u Lapovo“, rekao je gradonačelnik.

Predstoji sklapanje ugovora sa Lapovom, kao i sa opštinama Veliko Gradište i Golubac, odakle će se dopremati otpad u požarevački Centar.

“Sa Reciklažnim centrom i transfer stanicom rešavamo jedan veliki problem u Požarevcu, jer poslednjih petnaest godina sanitarna deponija dobija samo privremene dozvole, nema upotrebnu dozvolu za neki duži vremenski period. Predstoji nam rekultivacija i sanacija postojeće sanitarne deponije. Očekujemo da rešimo sanitarnu deponiju, kad krene probni rad reciklažne stanice naredne godine. Posao će dobiti dvadesetak ljudi u JKP „Komunalne služe“, koji će upravljati ovim Centrom. Očekujemo da se nakon reciklaže ukupna količina otpada smanji za 20 odsto”, naglasio je Spasović.

 

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca sa saradnicima obišao radove

Predstoji izrada studije selektovanja primarnog otpada, čime bi se olakšao rad u Centru. Radovi koštaju oko 200 miliona dinara i finansiraju se iz gradskog budžeta, a izvodi ih firma „Bauwesen“.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top