Rodno odgovorno budžetiranje – praksa i zakonska obaveza

Požarevac

Događaji

Rodno odgovorno budžetiranje – praksa i zakonska obaveza

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Rodno odgovorno budžetiranje (ROB) – nova praksa i zakonska obaveza u sistemu upravljanja javnim finansijama u Republici Srbiji i na nivou lokalne samouprave u Požarevcu.

Savet za rodnu ravnopravnost inicirao je razgovor na temu rodno odgovornog budžetiranja sa odbornicima i odbornicama, kao i sa članovima izvršne vlasti.

„Rodno odgovorno budžetiranje je obavezno po zakonu o budžetskom sistemu. To znači da prilikom pripreme za narednu godinu unutar svih progarama, koji se finansiraju u okviru lokalne samouprave, u okviru njenih nadležnosti, treba da se da doprinos i unapređenju rodne ravnopravnosti“, rekla je Aleksandra Vladisavljević, ekspert iz oblasti rodnog budžetiranja.

Na današnjem savetovanju razgovalo se o tome  kako se rodno odgovorno budžetiranje radi tehnički, ali i samoj njegovoj suštini. Suština je poboljšanje živora građana i građanki u različitim oblastima i sferama života, a u odnosu na to šta je zapravo nadležnost lokalne samouprave. Takođe, Vladisavljević je podsetila šta je zakonska obaveza, koji je metod, kako se to radi, ali i o tome šta lokalna samouprava već uradila i šta planira za 2020. godinu. Bilo je reči i o neophodnim preduslovima unutar lokalne samuorave da bi ovaj analitički alat mogao da se primeni.

Inače, primena rodno odgovornog budžetiranja počela je 2016. godine izmenom zakona o budžetskom sistemu na nacionalnom i prokrajinskom nivou. Primena, kako je navela Vladisavljević, zasad ide veoma dobro, ali lokalne samouprave malo kasne, pre svega usled nedovoljne podrške.

„Ide polako, proći će vreme da vidimo efekte, ali postoje budžetski korisnici koji su prepoznali neravnopravnosti u svojim oblastima i otklanjaju ih. Radi se o tome da mora da se investira“, kazala je ona. .

 Požarevac je u aprilu počeo sa realizacijom projekta unapređenje mera populacione politike, finansiran od strane Ministartva za demografiju i populacionu politiku.

„ Ovaj projekat je dokaz da je grad Požarevac jedan od vodećih lokalnih samouprava, koje neprekidno rade na uapređenju rodne ravnopravnosti. Nekoliko projekata se već sprovodi na našoj teritoriji kojima je cilj osnaživanje socijalnog i ekonomskog položaja žena i ranjivih grupa. Svakako nam je cilj unapređenje programske strukture i namera da u okviru svojih nadležnosti doprinesemo unapređenju rodne ravnopravnosti“, rekao je Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca.

 Na savetovanju je bilo reči o propustima i kako se mogu unaprediti i, po Ilićevim rečima, grad Požarevac je jedan od najangažovanijih po ovom pitanju.

 Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Požarevca aktivno učestvuje kako u gradskoj, tako i u seoskim sredinama na osnaživanju socijalnog i ekonomskog položaja žena.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top