Roman „Fabrika lutaka“ Elizabet Maknil

Braničevo

Kultura

Roman „Fabrika lutaka“ Elizabet Maknil

Foto: Laguna

How Good Of A Friend Are You Really?

Ovo je opčinjavajuća knjiga o londonskim kurvama, džeparošima, umobolnicima, ali i slikarima i njihovim muzama u vreme Svetske izložbe 1851. godine.

Roman „Fabrika lutaka“ Elizabet Maknil je zastrašujuća priča o ljubavi, umetnosti i izopačenosti čoveka čija se mračna opsesija nadvila nad sudbinom devojke koja želi da postane slikarka.

Sajlas je upoznao Ajris na gradilištu Kristalne palate i otada ne može da je izbaci iz glave. Zamišlja tu devojku kao krunu svoje zbirke zbog njene iskrivljene ključne kosti. Dok sakuplja pse, mačke i druge sitne životinje koje preparira, smišlja kako bi mogao da joj se približi. A ona nije ni svesna tog čudnog mladića, jer sanja o tome kako će njena slika stajati u Kraljevskoj akademiji, iako je svesna da su njene dvorane rezervisane za muškarce. Kad ne sanjari, peče slikarski zanat i pozira jednom mladom slikaru, ne sluteći kako će slika „Utamničenje“ uticati na njen život.

„Pretpostavljam da je za mene pisanje ove knjige bilo prvenstveno istraživanje na temu slobode i zatočeništva - šta znači biti sputan i kakav je osećaj kada se dostigne kreativna i bukvalna sloboda“, rekla je autorka o romanu.

Takođe, knjiga govori o tome kako je kada vas sputava i neka individua, ali i društvo u celini koje, kako se čini, ne ostavlja prostor da se žena izdigne iznad klasnih i rodnih razlika.

Elizabet Maknil je rođena u Edinburgu i trenutno živi u Londonu. Piše i bavi se grnčarijom u malom studiju u svojoj bašti.

Roman „Fabrika lutaka“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Dva najbrža čitaoca E-Braničeva dobijaju ovu knjigu na poklon. Tačno u 17 časova potrebno je poslati lične podatke (ime, prezime, adresa  i broj lične karte)  na mejl: redakcija@ebranicevo.com.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top