Rusaljke – veza Vlaha s onim svetom (FOTO,VIDEO)

Kučevo

Društvo

Rusaljke – veza Vlaha s onim svetom (FOTO,VIDEO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U selu Duboka kod Kučeva još se veruje u Rusaljke – žene koje su na Svetu Trojicu padale u zanos i komunicirale s mrtvima. Ime im vodi poreklo od latinske reči za ružu, jer su padanja bila najčešća u doba kada je najzelenije i najcvetnije.

Videti da kolo igra oko žene koja leži, bilo bi čudno svuda osim u Dubokoj kod Kučeva. To je Rusaljka koju su, veruje se u tom kraju, zaposeli duhovi vodenih vila.

PogledajteKako bi je povratili, verovanje kaže da oko nje treba da igraju kolo na prastaru melodiju Rusalja, po tri puta

Milja Martinović gledala je kao devojčica kako njena baka pada u zanos.

„Ona samo promeni pogled. Gleda nekako ružno, ne priča ništa. Malo se iskrivi na jednu stranu, malo na drugu i mi već prepoznajemo da pada u trans. I, malo kasnije, ona već ne zna za sebe“, priseća se ona.

Kako bi je povratili, verovanje kaže da oko nje treba da igraju kolo na prastaru melodiju Rusalja, po tri puta. Žena tada dobija ogromnu snagu, pa mora da je drži i po nekoliko muškaraca da se ne bi povredila.

Kada je u transu, rusalja je toliko jaka, da mora da je drži po nekoliko ljudi da se ne bi povredila

Otima se, čupa kosu i skida odeću sa sebe, kida je, a da nije ni svesna toga. Kada se probudi, ništa ne zna šta se dešavalo“, seća se Svetlana Živanović,  članica Kulturno-umetničkog društva „Rusaljka“ kako se ponašala njena baba kada su je „zaposedali duhovi“.

Da bi oterali vile koje vladaju Rusaljkom i koje je muče, moraju da je prenesu preko Dubočke vode – potoka u blizini Dubočke pećine. Veruje se da su ove vode za Rusalje kao Jordan za Isusa.

Da bi oterali vile koje vladaju rusaljkom i koje je muče, moraju da je prenesu preko Dubočke reke

Kako bi joj ponovo otvorili put ka ovom svetu, igrači ukrštaju mačeve, a najbliža rođaka je osvežava biljem.

Koristi se beli luk, pelin i kamilica. Beli luk rasteruje zle duhove, kamilica  je osveži, a gorčina pelina je probudi. Mačevima se seku duhovi, da pobegnu od noževa i mačeva“, objašnjava Svetlana.

Kada se Rusaljka probudi, ona se ničega ne seća. I toliko je umorna da ne može da ustane iz kreveta danima.

Nije se uopšte pomerala i bila je modra, jedva je otvarala vilicu. Jedva je ispuštala glas. Mogao je da je čuje samo onaj najbliži pored nje. I nokti su bili potpuno modri, plavi.“, seća se Svetlana svoje bake.

Najveći strah od Rusaljki temelji se u verovanju da u transu mogu da predvide buduće događaje ili da razgovaraju s mrtvima. Milja se seća da je njena baba govorila dok je bila odsutna duhom, ali nikada nisu razumeli o čemu.

Legenda o rusaljkama

Legenda kaže da su nekada na obroncima Beljanice i homoljskih planina živele dve kraljice. Planinka i Zlatinka bile su najbolje drugarice. Stalno su razmenjivale poklone i uživale u blagodetima kraja.

Prijateljstvo je trajalo sve dok se tokom jedne šetnje nisu zaljubile u istog mladića. Tada je nastupio rat do istrebljenja.

Kada je Planinka krenula prema Zlatinki sa nožem u ruci, ona je odapela strelu i pogodila je pravo u srce. Pala je dok su je njene ratnice držale, samo je tiho izgovorila: „Kako smo Zlatinka i ja pale za Svetu Trojicu, dabogda žene padale doveka“, govori nam legendu Jankuca Bešinović, predsednik KUD-a „Rusaljka“ iz Duboke.

Od tada je u trans svake godine padalo po nekoliko žena iz sela. Uglavnom devojke i mlađe žene.

Ulaz u Dubočku pećinu

Rusaljke su već posle Drugog svetskog rata polako počele da nestaju, do 1960. umrla je i poslednja.

Ne zna se zašto se to pokvarilo, kažu da su pucali preko nje za vreme rata i od tada se nekako preseklo i pokvarilo, a meni je baka pričala kad nema kralja, nestaće i Rusaljki“, ističe Svetlana Živanović.

Milja Martinović i danas veruje da je mogla da bude Rusaljka, ali su je roditelji sprečili u tome.

Moja baba je pričala mojoj majci da ću ja to da nasledim. Ali moj otac to nije dozvolio, jer je smatrao da to nije dobro. Vodio me po crkvama i manastirima, popovi su mi čitali molitve i mene je to prošlo,“ kaže ona.

Bilo je tu i neverice, ali čak ni nemački naučnici nisu uspeli da poljuljaju veru u moć Rusaljki, koje u tom stanju nisu reagovale ni na ubode igli ispod noktiju.

Ja verujem da je to bila istina“, naglašava Jankuca i nastavlja:

„Bio sam dete, sedmi razred, kada sam čuo da je jedna žena iz Cerovice šest meseci bila u blagoj komi. Nisu mogli ni lekari ništa. Onda su čuli da se u mom selu Duboka igra ta ritualna igra i došli su kod nas. Tada nas je još predvodio čiča Andreja koji je dugo igrao taj ritual, i pokupio nas decu koji smo znali koliko- toliko . Igrali smo oko nje i ta mlada žena se probudila.“

Kao i sve drugo kod Vlaha i Rusaljke su deo tesne veze ovozemaljskog i života nakon smrti.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta " Nematerijalna baština kučevačkih Vlaha ” koji sufinansira Opština  Kučevo po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata proizvodnje medijskih sadržaja  iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Kučevo u 2019.godini.

-Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top