Sa montažnog placa „Drmno“ počeo transport odlagača PA 200/2000 (FOTO)

Kostolac

Privreda

Sa montažnog placa „Drmno“ počeo transport odlagača PA 200/2000 (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Ovaj projekat realizuje se u okviru druge faze kineskog kreditnog aranžmana, koji obuhvata gradnju novog bloka TE „Kostolac B“ i nabavku rudarskog sistema.

Na montažnom placu sklopljeni su svi delovi velikog rudasrkog sistema - bager, traka, odlagač koji će omogućiti povećanje proizvodnje uglja na kopu „Drmno“ sa 9 na 12 miliona tona na godišnjem nivou.

Tim koji je učestvovao u realizaciji montaže odlagača

Milorad Grčić, vd direkrora „Eleroprivrede Srbije“ je naglasio da je ovo važan i veliki dan za EPS, za rudarski sektor posebno, i podvukao da se poslednjih nekoliko godina značajno i intenzivnije ulaže u rudarski sektor.

Novi rudarski sistem će omogućiti povećanje proizvodnje uglja za tri miliona tona na godišnjem nivou. U Kolubari planiramo nabavku dva kompletno nova sistema. Najvažnija tačka u proizvodnji električne eneregije u EPS-u je ugalj. Zato uglju dajemo prednost. Rudari kažu „Koliko uglja imaš otkrivenog, toliko si siguran i bogat“, rekao je Grčić.

 

Milorad Grčić, vd direkrora „Eleroprivredu Srbije“

Odlagač sa montažom je vredan 18,9 miliona dolara, težak je 1500 tona plus 150 tona kliznog voza, prikopčava se na transporer čija je traka široka dva metra. Dužina odlagača je 135 metara, a dužina njegove strele 60 metara. Materijal može da baci na visinu od 20 metara, a dubinska kota na kojoj može da radi je 50 metara.

Veoma moderan odlagač, uklapa se potpuno u filozofiju da se za EPS kupuje i nabavlja samo najmodernija oprema koja će ostati i generacijama iza nas“, zaključio je prvi čovek EPS-a.

Posao montiranja novog BTO sistema urađen je u saradnji EPS-a sa partnerima iz kineske firme CMEC.

Ren Kajlog, direktor ogranka CMEC Srbija je podstetio da je pre tri meseca sa ovog mesta na krajnje odredište krenuo bager, danas je odlagač, što je veliki progres u realizaciji projekta. Obećao je da će projekat biti završen na vreme uz pomoć Ministarstva rudarstva i energetike i EPS-a, čime će se obezbediti kvalitetan sistem privredi Srbije.

Ren Kajlog, direktor ogranka CMEC-a Srbija

Ovaj odlagač zajedno sa bagerom i transportnim sistemima dugoročno će osigurati stabilnu i modernu proizvodnju uglja za potrebe termoelektrane. Realizacija ovog odlagača predstavlja izraz želje EPS-a  za optimalnom rudarskom opremom usklađenom sa dugoročnim potrebama Srbije za energijom. Kompanija „FL Smit“ je na ovom odlagaču, kao i na dva prethodna, učinila niz koraka u uvođenju unifikacije i standardnih rešenja za opremu na površinskim  kopovima. Verujemo da će se ova uspešna saradnja nastaviti i u budućnosti. Republika Srbija i EPS su važni za „FL Smit“ i nadamo se da ćemo moći odbraniti našu poziciju među proizvođačima rudarske opreme u Srbiji i regionu“,  rekao je Ivica Karačić, predstavnik austrijske kompanije „FL Smit“.

 

Ivica Karačić, predstavnik austrijske kompanije „FL Smit“

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, je naveo da u trenutku kada se privodi kraju prva faza kreditnog aranžmana sa Kinom, veoma se ozbiljno radi i na drugoj fazi projekta, koja košta 715 miliona dolara i koja sadrži izgradnju novog bloka TE „ Kostolac B“ i izgradnju šestog BTO sistema.

Bager koji je ispraćen sa ovog montažnog placa pre tri meseca, po rečima ministra, danas je upravo otkopao prve količine zemlje u svom probnom radu.

Antić je podvukao da će srpska strana učiniti maksimum da da podršku kineskim partnerima da kvalitetno realizuju projekt do kraja, kao i kompaniji „FL Smit“.

Važno je da su u poslu učestvovale i srpske kompanije. Polazeći od činjenice da naše kompanije realizacijom ovakvih projakta stiču tehnološka znanja i reference da u budućnosti budu uključene u velike projekte, kojih će bez sumlje biti. Nastavićemo sa ozbiljnim investicijama u EPS – u, posebno u rudarskom sektoru. Ova godina je izuzetno važna za budućnost rudarstva u EPS – u, jer ćemo ući u ozbiljne nabavke i otvorićemo nabavku velika dva sistema, ključna za otvaranje kopa „Radljevo“, koji je dugoročna budućnost snabdevanja električnom energijom u Srbiji, jer su Kolubara i TENT stub stabilnosti našeg elektroenergetkog sistema“, zaključio je ministar.

 

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike

Antić je izneo podatak da je sa današnjm danom proizvodnja uglja u EPS- u za 900 hiljada tona veća u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja povećanje od 5,1 odsto.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top