Sa trinaest godina pravi filmove, sajtove i projektuje zgrade

Požarevac

Život

Sa trinaest godina pravi filmove, sajtove i projektuje zgrade

Foto: EB, privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Da se znanje potrebno za život i radnu karijeru odavno ne stiče samo u školi, sve češći su primer pripadnici novih generacija. 

Pavle Gardašević, učenik VII/3 odeljenja Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“ u Požarevcu, razrede završava sa odličnim uspehom, ali njegovim glavnim interesovanjima zaokupiran je tek posle časova.

Od početka osnovnog obrazovanja Pavle je naučio da montira kratke filmove, da pravi logoe, planove stambenih objekata u programu „Autocad“ koje modeluje u 3D formatu. Odnedavno uči i da programira sajtove.

Pojedini od ovih programa deo su nastavnog plana, ali uglavnom na informativnom nivou. Sve ostalo, Pavle je naučio sam na internetu.

Video montažu savladao je još kod učiteljice Nataše Nikolić Gajić kada je objavljen konkurs za „Moć vode“. Kratak edukativni film o važnosti vode, napravio je sa svojim drugom Pavlom Đukićem i tako je ušao u svet vizuelne umetnosti, koja je i danas osnov svih njegovih interesovanja.

Film „Moć vode“  

Njihov film osvojio je četvrto mesto, a od tada je napravio još nekoliko poput: „Naša Irena“ o drugarici iz odeljenja koja živi sa slušnim aparatom, zatim film  „Kritičko mišljenje i rešavanje problema – Ideologije 19. i 20. veka“ i poslednji o svom odeljenju IV/3.

Uživao sam da pravim filmove jer sam mogao da predstavim nešto na način na koji sam ja gledao i to mi se svidelo“, rekao je Pavle o svojoj inspiraciji.

Film „Naša Irena“  

Kada nešto nauči, Pavle prelazi na nove izazove, često se ne osvrćući na prethodne projekte, osim u smislu primene već stečenih znanja u kreiranju novih rešenja.

Pavle je autor i logoa za Učeničku zadrugu„Vredne ruke“ u svojoj školi. Njegovo rešenje logotipa bilo je i u užem izboru za jednu firmu, a često pomaže i drugarima kada im je potrebno neko vizuelno rešenje za školu.

Grafičko rešenje za Učeničku zadrugu „Vredne ruke“

Kaže da ga je grafički prikaz uvek zanimao, pa je preko „Gugla“ naučio kako da radi u „Adobe“ ilustratoru.
U suštini sam samouk. Sve učim kroz vežbu i pošto u tome nemam nekog starijeg i iskusnijeg da mi objašnjava, ja nalazim svoje načine da uradim nešto što bi možda neko drugi uradio brže. Najmanji problem je da naučiš, teže je naći smisao, boje, strukturu, simetriju, i trebalo mi je nekoliko meseci. I dalje to nije savršeno, ali je u redu, učim i dalje.“, priča Pavle priznajući da prvobitnu ideju uvek nacrta na papiru.

Školski sistem se poslednjih godina trudi da isprati nove generacije, ali pojedince jednostavno ne može da stigne. 

Kada je im je profesor u petom razredu predstavio programski jezik „Scratch“, Pavle je već tog dana pretražio internet kako bi naučio da napravi sajt. 

Do sada je kroz vežbu izradio na stotine sajtova koristeći HTML i CSS, a sve to je savladao gledajući snimke programera iz Engleske.

Naknadno se setim nečeg što nisam dovoljno razradio, a ne znam da ponovim, i onda da se ne bih fokusirao na jednu stvar, nastavljam dalje“, dokazuje svoju upornost Pavle uz obećanje da će do kraja osmog razreda završiti bar jedan sajt u potpunosti.


Arhitektura kao aktuelni favorit

Pored oca koji je arhitekta, Pavle je nedavno naučio da radi projektovanje u „Autocad“ -u.
Ja sam ga pre godinu dana iz šale pitao mogu li da radim nešto sa njim i on je pristao. Bio sam u neverici. Naučio sam na brzinu osnove, kako šta radi u programu i onda sam počeo da radim male stvari sa njim, poput legalizacije.Tako sam naučio i program i način rada. Sada sam i u 3D počeo da radim za njega, što još uvek nisam usavršio, ali biće“, sa ushićenjem nam objašnjava ovaj trinaestogodišnjak.

Jedan od 3D projekata koji je uradio Pavle Gardašević

Iz šale ga pitamo da li mu tata plati nekada za njegov rad, ali Pavle ovo shvata vrlo ozbiljno.

Uvek me plati, ja za džabe ne radim. Plaća me u zavisnosti od toga koliko uradim, kao i druge crtače. Uglavnom zavisi od toga da li je legalizacija ili novi objekat, od veličine objekta, vrste posla“, profesionalno je objasnio mlađi Gardašević.

Priznaje i da je to razlog što mu je trenutno arhitektura najzanimljivija.
„Možeš da zarađuješ od bilo čega, ali to je trenutno najveći faktor.“

Iako ga je vizuelna digitalna umetnost zainteresovala nakon podsticaja učiteljice, sav rad posle škole je produkt volje i inspiracije ovog vrednog mladog čoveka.

To što je Pavle Gardašević odličan učenik svih ovih godina, govori da se uvek ima vremena i za hobi i za dobre rezultate. Za njega je to potpuno normalan dan, kako kaže, baš kao što neki njegovi vršnjaci igraju fudbal, on tako posvećuje vreme računarskim programima.

Ovaj tekst deo je serijala „Sistem vrednosti“ koji podržava kompanija „Market parket“ iz Požarevca.
 

 

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top