Sabor „Vrela Homolja“ okupio čuvare tradicije i običaja

Žagubica

Događaji

Sabor „Vrela Homolja“ okupio čuvare tradicije i običaja

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Žagubici je juče organizovan 19. Sabor „Vrela Homolja“ koji je okupio veliki broj ljubitelja kulinarstva i čuvara tradicije i običaja.

Ova tradicionalna, kulturna, turistička, privredna i sportska manifestacija najzačajnija je u opštini Žagubica, a organizovana je na jedinstvenoj lokaciji – Vrelu Mlave.

Rano ujutru, ribolovci su se takmičili u pecanju pastrmke mušičarenjem, a najbolji je bio Miloš Srejić iz Žagubice. Drugo mesto pripalo je Stanimiru Markoviću iz Bora, a treće Aleksandru Markoviću iz Žagubice.

Najviše pažnje privukla su udruženja žena, čije su članice predstavile svoje kulinarsko umeće. Na štandovima su između ostalog bili kolači, proje i gibanice, ali i izložene različite rukotvorine.

Centralni deo manifestacije bile su „Zlatne ruke Homolja“ u okviru koga su takmičari na licu mesta pripremali različite lokalne specijalitete. Za najbolju kuvaricu proglašena je Negica Trailović iz Leskova, a za najboljeg kuvara Dušan Lukin iz Kikinde.

Dodeljene su i nagrade za najbolje tradicionalno jelo pripremljeno na licu mesta – ekipi „Lovačka priča“ iz Ćovdina, najukusnije tradicionalno gotovo jelo – Udruženju žena „Nezaborav“ iz Laznice, najbolji uskus sabora – ekipi „Krivovirska sirijada“ iz Boljevca i za najbogatiju paletu ukusa – Udruženju žena „Trnovčanke“ iz Trnovča.

Za dobar provod bio je zadužen veliki broj kulturno-umetničkih društava, instrumentalista i solista, koji su nastupili na tamošnjoj pozornici. Završnicu večeri obeležili su koncerti Slavice Ćukteraš i Stevana Sekulića i rok koncert „Elektrik benda“ iz Petrovca na Mlavi.

To Top