Sankcije, inspekcije i devet mera za čistiji vazduh

Braničevo

Društvo

Sankcije, inspekcije i devet mera za čistiji vazduh

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministarstvo životne sredine najavljuje sankcije za lokalne samouprave koje nisu postupile po Zakonu o zaštiti vazduha. Da bismo se izborili sa aero-zagađenjem, Ministarstvo predlaže devet mera, piše RTS.

Ministarstvo zaštite životne sredine je, kako se navodi, u više navrata upozorilo jedinice lokalnih samouprava na njihovu zakonsku obavezu izrade kratkoročnih i dugoročnih Planova kvaliteta vazduha, i zatražilo izveštaje o ispunjavanju ove obaveze.

"Od 145 kontaktiranih jedinica lokalne samouprave (JLS), do sada je 66 opštinskih i gradskih uprava dostavilo izveštaj, od kojih se 29 JLS izjasnilo da će u 2020. godini vršiti merenja, 16 JLS se obavezalo da planira mere i aktivnosti a 21 JLS se izjasnila da ne vrši merenje kvaliteta vazduha niti planira izradu Planova", saopštilo je ministarstvo, prenosi RTS.

S tim u vezi, Ministarstvo proverava postojanje takvih planova u opštinama i gradovima, i za one koji nisu to uradili primeniće se propisane sankcije, odnosno uputiće se na obaveze primene mera na koje ih Zakon obavezuje, piše RTS.

Koje su nove mere za čistiji vazduh pročitajteOVDE.

To Top