Šansa za umetnike sa invaliditetom (FOTO)

Veliko Gradište

Društvo

Šansa za umetnike sa invaliditetom (FOTO)

Foto: Jelana Marković

How Good Of A Friend Are You Really?

Humanitarna organizacija „Srbija velikog srca“ iz Velikog Gradišta i ove godine je realizovala novogodišnji nagradni likovni konkurs za osobe sa invaliditetom sa područja bivše Jugoslavije „Moj svet“, Na konkurs je pristiglo 48 likovnih radova različitih tehnika i formata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske. Crne Gore i Srbije.

„Humanitarna organizacija „Srbija velikog srca“ se zahvaljuje svim autorima koji su podelili sa nama svoje svetove, bajkovite i živopisne. U svakom od njih je vidljiva radost življenja i ni jedan ne ukazuje na teškoće sa kojima se nose. To herojsko obeležje i dostojanstvo onih kojima smo dali priliku da nas promene predstavlja svrhu ovog projekta. Sa velikim poštovanjem i ljubavlju afirmisaćemo sve njih kroz brojne projekte i zajedničku izložbu u Beogradu. Naša je dužnost i želja da ove svetove prikažemo javnosti i verujemo da ćemo tako oplemeniti svet koji smo mi stvorili za njih, nesvesni njihovih potreba i nastojanja da žive poput svih ostalih. Za veliku podršku, spone koje su ostvarene putem umetničkog izraza, najvišeg dometa svake civilizacije, dugujemo zahvalnost brojnim školama, udruženjima, pojedincima i medijima iz celog regiona. Verovatno jedini u regionu koji insistriaju na rušenju predrasuda o međudržavnoj saradnji, želimo da konkurs postane tradicija zajedništva i slobode, prilika da svaka osoba sa invaliditetom progovori na estetski uobličen i uzvišen način“ rekla je Jelena Marković, predsednica Humanitarne organizacije za regionalnu podršku osobama sa invaliditetom „Srbija velikog srca“.

 

Radovi pristigli na Novogodišnji likovni konkurs Moj svet

Stručni žiri sastavljen od tima stručnjaka različitih profila odlučiće u Beogradu koji od radova su bili najuspešniji.

Po njenim rečima humanitarna organizacija „Srbija velikog srca“ će kroz svoj program „Iznajmljivači velikog srca“ i celokupan fond nagrada, pokušati da osnaži nagrađene, a ostale podstakne da neguju umetnost u sebi i oko sebe. Za neke će to biti prilika da žive priznati i prepoznati u umetničkim krugovima u regionu, ostvarivši sebe na način na koji to zaslužuje svako.

Vreme darivanja je za „Srbiju velikog srca“ već počelo, pa je na Detinjce organizovan spektakularan doček Deda Mraza u Dobanovcima za desetoro dece sa invaliditetom i petoro zdravorazvojne dece koja su najviše doprinela inkluziji svojih vršnjaka sa teškoćama. Deca su sa porodicama stigla iz Velikog Gradišta, Požarevca, Beograda, Pančeva i Vrbasa. Doček Deda Mraza je realizovan u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama „Bring poklon paket“ i „Balkan Helicopters“, a sve veći broj kompanija nas kontaktira sa željom da zajednički sprovedemo i ostale planirane programe kada je u pitanju socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom. Društvena svest i savest se najteže i najduže izgrađuju i mi smo toga svesni. Ipak, bez obzira na napor i vreme koje iziskuje svaki pokušaj narušavanja inertnog sistema, upoznavanja javnosti sa realnim životom koji je rođenjem da mnogima među nama, strpljivo i čovekoljubivo delujemo i dalje, uvereni da je od strateške važnosti za svako društvo da ima neugroženu i zbrinutu populaciju osoba sa invaliditetom..Kroz njihovo radno osposobljavanje, uključivanje u funkcionisanje društva i doprinos afirmisanju države na najplemenitiji način, strateški pomažemo stvaranju zdrave i stabilne zajednice“ zaključila je Marković.

 

Stiže Deda Mraz da obraduje mališane iz mnogih srpskih gradova

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top