Saradnjom pčelara i poljoprivrednika protiv trovanja pčela

Požarevac

Poljoprivreda

Saradnjom pčelara i poljoprivrednika protiv trovanja pčela

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

„Pčelarstvo i zaštita bilja“ tema drugog ovosezonskog zimskog savetovanja požarevačkih pčelara.

Savetovanje organizuje Udruženje pčelara „Požarevac“. Ovo predavanje je plod dvadesetpetogodišnjeg iskustva predavača Siniše Ilinčića, zaštitara i pčelara. Iz iskustva došao je do zaključka da u 80 odsto slučajeva trovanje pčela se desi slučajno, 15 odsto zbog nemara i pet odsto namerno.

Sa savetovanja pčelarstvo i zaštita bilja

Pčelari treba da budu informisani kada i šta poljoprivredni proizvođaći nešto rade. Informacija je važna i za poljoprivrednog proizvođača, ali treba da zna i od koga da je zatraži.

„Zaštitari najređe greše, greše ljudi koji nemaju mnogo iskustva u radu sa pesticidima. I pčelar i proizvođač treba da budu svesni da se svi plaše pesticida, ali i da znaju zbog čega se pesticidi primenjuju. Uglavnom, zaštita bilja i pesticidi su nužno zlo“, kazao je Ilinčić za portal E-Braničevo.

 

Siniša Ilinčić, pčelar i zaštitar

Po njegovim rečima, rad sa pesticidima je opasan i  sa njima treba da rade stručna lica jer su tada šanse za greške veoma male.

„Zato na ove skupove pozivamo i poljoprivredne poizvođače, da nauče kako da zaštite pre svega sebe, a potom i okolinu i pčele, a pčelari su tu da nauče zanat zaštite bilja i da tačno znaju odakle i kada preti opasnost, da bi znali da ukažu pre nego što se desi“, naglasio je on.

Najvažnije je uspostaviti vezu pčelar, poljoprivredni proivođač i inženjer zaštite bilja. Usitnjenost parcela i veliki broj poljoprivrednih proizvođača, po Ilinčićevim rečima, onemogućava da stručnjaci stignu do svakog od njih.

To Top