Savet Braničevskog okruga o IPA fondovima i odlaganju otpada

Braničevo

Događaji

Savet Braničevskog okruga o IPA fondovima i odlaganju otpada

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je održana sednica Saveta Braničevskog upravnog okruga, a najznačajnije teme bile su upravljanje otpadom i IPA fondovi.

Na sastanku je rečeno da samo Žagubica i Žabari odlažu otpad na regionalnoj deponiji u Lapovu, dok ostale opštine i grad Požarevac odlažu otpad na lokalnim deponijama.

Po rečima Aleksandra Đokića, načelnika Braničevskog upravnog okruga, teži se izgradnji regionalne deponije na kojoj će se otpad odlagati, nakon selekcije koja će se vršiti u dve transferstanice – u Petrovcu i Požarevcu. Na konkretno pitanje da li je određena lokacija na kojoj će regionalna deponija biti izgrađena, odnosno da li će biti u Kličevcu, Đokić nije mogao da odgovori.

„Na tome radi grad Požarevac, to je komplikovan proces i ne ide tako brzo. Milsim da treba da uradimo najkvalitetniju regionalnu deponiju po poslednjoj tehnologiji. Nadam se da će krenuti radovi za godinu dana“, rekao je Đokić.

Transfer stanica i reciklažni centar u Požarevcu još uvek nisu u funkciji. Po rečima Slaviše Aleksića, zamenika gradonačelnika Požarevca, nabavljena je adekvatna oprema, odnosno kontejneri specijalizovani za prevoz otpada do regionalne deponije Lapovo. Na pitanje kada će proraditi reciklažni centar rekao je da bi trebalo da bude otvoren do kraja godine.

On je najavio zatvaranje i rekultivaciju deponije „Jeremijino polje“, a projekat je uradio Insitut „Jaroslav Černi“. Kako objašnjava, 30 miliona dinara je planirano za ovu namenu, međutim pošto to nije dovoljno iz budžeta grada biće izdvojeno još najmanje toliko da bi se izvršila rekultivacija i deponija postala livada.

Goran Ristić, zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi, kazao je da su u toku radovi na transfer stanici u ovoj opštini i istakao da se nada da će radovi biti završeni do kraja godine.

„Tu će se raditi osnovna reciklaža, a otpad koji ne može da se reciklira biće odlagan u Lapovu na deponiji“, objasnio je on i dodao da će, pored opštine Petrovac, ovaj reciklažni centar koristiti opština Malo Crniće, a možda i još neka opština iz okruga.

>>POČELI RADOVI NA IZGRADNJI TRANSFER STANICE U PETROVCU<<

Značajna tačka o kojoj se razgovaralo na sastanku bila je vezana za IPA fondove. Đokić kaže da su prošle godine opštine iz Braničevskog okruga preko projekata dobile ukupno nešto više od osam miliona evra.

„Poslednji projekat koji se realizuje iz IPA fondova je završetak nove bolnice u Požarevcu. Ona je trebalo da bude završena početkom aprila ali se to malo odužilo iz opravdanih razloga“, kazao je Đokić i dodao da je dao predlog da se slobodan prostor u bolnici pretvori u  palijativnu negu.

Što se tiče novih projekata, na sednici je razmatrana saradnja sa županijom Karaš Severin na projektu o uređenju vodotokova sa ciljem da se potpuno spreči plavljenje.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top