Seča stabala u “Sunčanom parku“, ekološki aktivisti reagovali (FOTO)

Požarevac

Događaji

Seča stabala u “Sunčanom parku“, ekološki aktivisti reagovali (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U okviru rekonstrukcije „Sunčanog parka“ u Požarevcu danas je posečeno više stabala i izvađeni su panjevi iz zemlje. Ekološki aktivisti su odmah reagovali.

„Zabrinuti smo da ne budemo ponovo obmanuti, jer je slična situacija bila u „Lameli“ gde nam je rečeno da će biti usklonjena samo neka stabla koja su lošeg zdravstvenog stanja, međutim sva stabla su posečena i posadili su nove sadnice javora. Zato moramo da delujemo preventivno i da ne dozvolimo da se ovakve stvari dese“, rekao je za E-Braničevo šumarski inženjer Stefan Vukić iz Ekološkog društva „Prijatelji Čačalice“, koji od jutros dežura na prostoru „Sunčanog parka“.

 

Izvađeni i panjevi iz zemlje

On kaže da je danas posečeno osam stabala i izvađeni su panjevi, kao i žbunaste formacije koje su stanište raznih ptica. Sporno je, kaže, to što nisu sva posečena stabla lošeg zdravstvenog stanja, nemaju suvih grana, a obeležena su kao predviđena za seču i zato sumnja da se uklanjaju kako bi se proširio parking.

Označeno stablo predviđeno za seču

Njemu se pridružio i ekološki aktivista Miloš Petrović iz Beograda, koji već neko vreme živi u Kalištu. On naglašava da je spreman da kampuje u parku ako je potrebno kako bi se zaštitila stabla.

„Nije bitno da li je to po projektu ili ne jer seče zdravih stabala nema opravdanja i građani imaju pravo da ih zaštite“, kaže Petrović za E-Braničevo.

 

 Danas je posečeno osam stabala

Na sajtu grada Požarevca nismo uspeli da pronađemo idejni projekat rekonstrukcije „Sunčanog parka“. Vladimir Petrović, član  Gradskog veća zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine, potvrdio je za E–Braničevo da je projektom predviđena seča stabala i sadnja novih i obećao da će o detaljima govoriti sutra nakon što pogleda projektnu dokumentaciju.  

Podsećamo da je „Sunčani park“ oformljen nakon izgradnje „Centra za kulturu“ osamdesetih godina i od tada osim održavanja nije vršena obnova sadnica.  

U projektnoj dokumentaciji za rekonstrukciju sunčanog parka naznačeno je da se rekonstrukcija zelenila, uklanjanje suvih i dotrajalih sadnica i sadnja novih vrši uz poštovanje smernica iz „Ekspertize zdravstvenog stanja stabala u Sunčanom parku“, uz napomenu da vredne primerke treba zadržati.

To Top