Sećanje na generala

Malo Crniće

Događaji

Sećanje na generala

Foto: vtoomc.org

How Good Of A Friend Are You Really?

Memorijalni fudbalski turnir„General Ljubiša Veličković“ 1.juna u Crljencu

Turnir organizuju opština Malo Crniće, Mesna zajednica Crljenac, Opštinski fudbalski savez Malo Crniće i Fudbalski klub „Stig“ Crljenac.

Na inicijativu Žarka Milojevića, predsednika Fudbalskog kluba „Jugoslavija“ i Radoslava Jovića, pilota iz Crljenca, i uz saglasnost Komande ratnog vazduhoplovstva  i protiv vazduhoplovne odbrane, savet MZ i uprava FK „Stig“ iz Crljenca su 22.avgusta 2000. godine doneli odluku da se svake godine organizuje memorijalni fudbalski turnir „General Ljubiša Veličković“ u njegovom rodnom mestu. 

Prioritetni cilj je čuvanje uspomene na njhovog sugrađanina, komšiju, čoveka, prijatelja, druga, borca, pilota, generala i ostale pripadnike RV i PVO koji su dali svoje živote za slobodu u čast otadžbine.

Ljubiša Veličković je rođen 1.marta.1946. godine u Crljencu. Kao odličan đak osnovne škole, opredeljuje se za odlazak u vazduhoplovnu gimnaziju u Mostaru. Upisuje se u 1. klasu i završava je 1963. godine kao prvi u rangu. Nakon toga, završava najviše vojne škole, KŠŠ RV i PVO sa odličnim uspehom i čuvenu rusku GŠA „Vorošilov“ sa visokim uspehom.

Obavljao je niz visokih komandnih i odgovornih dušnosti u našem RV i PVO i Ministarstvu odbrane. U letačkoj službi postigao je sve što je u tadašnjoj državi pilot mogao da postigne.
General Ljubiša Veličković imao je brilijantnu vojničku karijeru. Izuzetnih intelektualnih sposobnosti, uporan i disciplinovan, strog ali i pravičan prema sebi i potčinjenima, odgovoran i savestan, tih ali i energičan, širokih pogleda i interesovanja.

Na jednom od mnogobrojnih zadataka, prilikom obilaska jedne RJ na vatrenom položaju, u rano jutro, neposredno iza ponoći  1. juna1999. godine izgubio je život od eksplozije neprijateljeve rakete vazduh-zemlja. 

General-pukovnik Ljubiša Veličković je jedini komandant ratnog vazduhoplovstva i general tako visokog čina i položaja, koji je poginuo u ratu na vatrenom položaju. Svojim hrabrim držanjem, časnim i nesebičnim zalaganjem, stao je u red vrhunskih oficira i ostao svetli primer u odbrani slobode.

Često se sada čuje od ljudi iz sela, a i iz okoline uz određenu dozu čuđenja i nezadovoljstva, zašto se tako malo pominje ime pokojnog  generala. Tu nepravdu pokušavaju da isprave, tako što Opština Malo Crniće i MZ Crljenac već godinama organizuju na dan pogibije 1.juna. memorijalni fudbalski turnir, pri čemu se okupljaju i predstavnici vojske i građani, polažu cveće i pale sveće na grobu pokojnog generala.

Protkol ovogodišnjeg MFT: Okupljanje fudbalskih ekipa na sportskom terenu u Crljencu je od 9:30 do10 sati kada počinje takmičarski deo programa.
 Od 10:30-11 sati je doček gostiju za polaganje venca  ispred porodične kuće generala, a od 11 do 12 je polaganje venaca na grob.

 Od 12 sati se nastavlja takmičenje. Sledi uručenje pehara pobedničkoj ekipi.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top