sekspir-nas-sagovornik

Požarevac

Kultura

„Šekspir-naš sagovornik“

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Narodna biblioteka ''Ilija M. Petrović'' Požarevac, povodom 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, organizuje predavanje prof. dr Zorice Bečanović-Nikolić.

Narodna biblioteka ''Ilija M. Petrović'' Požarevac, povodom 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, organizuje predavanje prof. dr Zorice Bečanović-Nikolić, „Šekspir-naš sagovornik“.

 

 

Predavanje će biti održano u sredu, 11. maja u biblioteci, od 19 časova. 

 

Vilijam Šekspir (1564-1616) je najistaknutiji pesnik i dramski pisac epohe renesanse u Engleskoj,  Četiri veka je prošlo od njegove smrti, ali vreme nije moglo da umanji aktuelnost i vrednost njegovog dela. Od dana kada je Šekspir postao slavan njegove su drame tumačene i igrane. Šekspirovom pojavom i njegovim delom evropsko pozorište je dostiglo vrhunac. U antičkoj drami svoje klasike imale su i komedija i tragedija. U Šekspirovoj stvaralačkoj ličnosti sjedinjeni su komediograf i tragičar, klasik evropske drame.

 

Zorica Bečanović – Nikolić (1963), docent na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, bavi se renesansnim književnostima i savremenom teorijom. Objavila je studije Hermeneutika i poetika: teorija pripovedanja Pola Rikera (Geopoetika 1998) i Šekspir iza ogledala (Geopoetika 2007). Autorka je većeg broja teorijskih tekstova, ogleda, prikaza i prevoda sa engleskog i francuskog.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top