Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji, obišao KPZ za žene

Požarevac

Društvo

Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji, obišao KPZ za žene

Foto: E.B.,Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

How Good Of A Friend Are You Really?

Ambasador Fabrici i Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, obišli su novoizgrađeni paviljon za osuđenice koji je finansiran sredstvima Evropske unije i Republike Srbije.

Novi paviljon čija je gradnja počela polovinom 2017.godine još nije useljen, očekuje se tehnički prijem ovog smeštajnog objekta u kome će biti poluotvoreno, otvoreno i prekršajno odeljenje. Kapacitet je za 160 lica lišenih slobode, a u njega je uloženo oko 2,7 miliona evra, od čega 80 odsto sredstvima Evropske unije, a 20 odsto je uložila država Srbija.  

Dejan Carević se zahvalio EU na pomoći u izgradnji novog paviljona i obukama zahvaljujući kojima je 50 osuđenica osposobljeno za neki zanat.  

Kompletnu rekonstrukciju radimo u dve faze. U prvoj smo završili ovaj paviljon, dok u drugoj planiramo izgradnju novog, zatvorenog dela za oko 220 osoba što će nam na duži period rešiti pitanje smeštaja“, kazao je Carević  dodavši da je jako veliki značaj obuka za osuđena lica jer im daju nadu i šansu da kad izađu iz zatvora lakše dođu do posla.

 

Dejan Cerović i Sem Fabrici ispred novog paviljona

Sem Fabrici je naglasio da EU zagovara reformu pravosuđa i zatvorskog sistema u Srbiji u čemu su proteklih godina dosta pomogli. Rekao je da EU investira u tri glavne oblasti: stvaranje uslova za bolji smeštaj osuđenika, obuke za sticanje znanja i veština tokom boravka u zatvoru i sistem alternativnih sankcija koje se moraju osnažiti u Srbiji, u čemu,  kako je rekao, pomaže Evropska unija.

Unutrašnjost novog paviljona

U sklopu ove posete delegacija je danas obišla i krojačku radionicu u kojoj je angažovano oko 30 žena u skladu sa kapacitetom šivaćih mašina. Moglo se čuti da su te žene imale tronedeljnu obuku za šivenje, te da imaju petočasovno radno vreme. Šiju jastuke, posteljine, pidžame, peškire, stolnjake, krpe, pre svega za potrebe ovog i drugih zatvora, ali i za treća lica i tržište.

Sem Fabrici je obišao i stari paviljon u sklopu Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu čija adaptacija je tek u planu. Potom se delegacija uputila u obilazak KPZ Zabela.

U KPZ za žene u Požarevcu trenutno kaznu izdržava 289 osuđenica.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top