Šesnaestogodišnja Valentina Stanojević kreativnost izražava kroz kulinarske recepte

Požarevac

Život

Šesnaestogodišnja Valentina Stanojević kreativnost izražava kroz kulinarske recepte

Foto: Eb, privatna arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Za ovu učenicu drugog razreda kuvarskog smera u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Požarevcu, kulinarstvo nije samo proces obrazovanja već i polje za maštanje.

Najveće domete kreativnosti često samo mladost može da dosegne. A koliko je ova osobina važna za jedan posao, u današnje vreme, sve češće se vidi kroz kuliarstvo. Presudna je za pripremu, ali i aranžiranje hrane. Osnivanje učeničkih zadruga u srednjim i osnovnim školama Srbije, već daje prve rezultate, nezvanične, ali praktične.

Kroz njih su konačno u prvi plan izbila ona vredna deca, ne ona koja uče i rade samo zbog ocena, već zato što nešto vole, pronašli su se u tome, a tada, kako nam Valentina kaže, ništa nije teško.

„Svakoga dana učimo nešto novo i to mi se najviše sviđa. Moramo da naučimo teoriju da bismo znali praktično, ali najlepši deo je primena“, govori sa ushićenjem ova šesnaestogodišnjakinja.

Za obrazovanje  za kuvara se odlučila jer je znala da će biti zanimljivo, da će steći korisne veštine neophodne tokom celog života, ali je onda uvidela koliko ovaj, danas vrlo cenjeni zanat, ostavlja prostora i za autentičnost.

Valentina najviše voli da pravi kanapee

„Najviše volim da pravim slane kanapee, jer kroz njih možemo da iskažemo svoju maštu u zavisnosti od raspoloženja, čak i kada smo tužni ili srećni“, zagonetna je Valentina.

Kod kanapea, pored ukusa i dobre kombinacije namirnica, najvažnije je da izgledaju lepo i privlačno, jer u današnje vreme za hranu je od presudnog značaja da bude lepa, koliko i ukusna, a tu je kreativnost na prvoj liniji. Najveći izazov u kulinarstvu, za nju je ipak da napravi “Mole” - čokoladno pile.

Valentina Stanojević sa hranom koju je pripremila

Valentina Stanojević sebe ozbiljno vidi u kuvarskoj profesiji, a kroz nedavno osnovanu učeničku zadrugu, sa drugovima i drugaricama sa smera već je zaradila i prvi novac od svojih kulinarskih đakonija, na prodajnoj izložbi u osnovnoj školi „Dositej Obradović“.

„Nadam se da ćemo to uložiti u renoviranje kuhinje. To mi je najveći motiv, jer tu provodimo dosta vremena“, istakla je Valentina svoju i želju svojih drugova iz škole. Iako kuhinja Ekonomsko-trgovinske škole ima pojedine profesionalne elemente, oni su preostali iz nekadašnjeg restorana i daleko su od nivoa na kojem  danas profesionalni kuvari rade. Renoviranje bi im znatno olakšalo učenje.

 

Izgled hrane je danas važan podjednako kao i ukus

Kulinarski specijaliteti ovih mladih ruku dostupni su svima po narudžbni. Za tu svrhu, već je napravljen i cenovnik. Profesorka kulinarstva, Emilija Marković, kaže da učenici poput Valentine jedva čekaju prve porudžbine.

„Učenici rade po planu i programu, ali ovo je zanimljivije za one koji žele da izraze svoju kreativnost, maštu, ambiciju, sposobnost. Njima je to novo i skoro svi učenici drugog i trećeg razreda su članovi zadruge u kojoj radimo zajedno. Prijavljuju se i samostalno i uvek žele da rade“, ponosna je profesorka.

 

Valentina i njeni školski drugari osvojili su prvo mesto na manifestaciji „Stiška posna trpeza“

Kuvari ove škole osvojili su i prvo mesto na edukativno-kulturnoj manifestaciji „Stiška posna trpeza“ u organizaciji požarevačkog ogranka „Kola srpskih sestara“.

„Posao kuvara je danas vrlo tražen i sva deca jedva čekaju da završe srednju školu pa da upišu fakultet, da kuvaju na velikim kruzerima ili da uče u evropskim restoranima“, objašnjava profesorka Emilija.

Valentina  bi i sama želela da, čim utvrdi osnove, istraži svetsku kuhinju.

Ovaj tekst deo je serijala „Sistem vrednosti“ koji podržava kompanija „Market parket“ iz Požarevca.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top