Škola u Turiji osmislila projekat za unapređenje proizvodnje hrane

Kučevo

Društvo

Škola u Turiji osmislila projekat za unapređenje proizvodnje hrane

Foto: eKučevo

How Good Of A Friend Are You Really?

OŠ „Veljko Dugošević“ Turija jedna je od dve škole iz Srbije učesnice projekta „SALL – škola kao otvorena laboratorija“.

Projekat „SALL“ je finansiran iz programa Evropske Unije za istraživanje i inovacije „Horizont 2020“ u okviru sporazuma o grantu.  U saradnji sa Centrom za promociju nauka iz Beograda održano je više sastanaka i međunarodnih konferencija na kojima su učestvovale škole iz Evrope i Izraela. 

Škola je osmislila inovativan projekat koji je predstavljen međunarodnim partnerima. Projekat se realizuje u više faza sa ciljem da unapredi  proizvodnju hrane na lokalnom nivou, koja bi se zatim koristila u ishrani.

U prvoj fazi projekta učenici  prikupljaju podatke od meštana o načinu uzgoja povrća i analiziraju ih. Sledeća faza je izrada  softvera koji će biti prototip projekta. Softver će biti postavljen onlajn i  moći će da mu pristupe  svi zainteresovani. Softver, na osnovu prikupljenih podataka i  višegodišnjih podataka o klimatskim promenama,  predlaže korisnicima optimalne uslove sadnje i uzgoja odabrane  biljne kulture. 

Tokom projekta kontinuirano  će se vršiti  prikupljanje organskog otpada  u cilju pravljenja komposta. Kompost će se koristiti u  poselednjoj fazi kada će se napraviti „pametna“ bašta, koja podrazumeva gajenje  određene  vrste povrća u kontrolisanim uslovima uz pomoć veštačke inteligencije.

Pored projektnog tima škole, u projekat su uključeni i partneri iz lokalne zajednice:  Violata Velimirović, savetnica za obrazovanje predsednika opštine, Mirko Petrović, predsednik Udruženja „Entuzijasti“, Gordana Milenković, predstavnik kancelarije za LER, Filip Ilić, IT stručnjak, i dr Saša Dražilović iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Veliku podršku školi  u osmišljavanju projekta  prižile su Jelena Joksimović, koordinator projekta za Srbiju, i Danijela Vučićević iz Centra za promociju nauke.

Svi koji žele da pomognu realizaciju projekta to mogu učiniti učešćem u anketi  o uzgoju povrća, pogledajte OVDE.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top