skolovanje-vise-nece-biti-trka-za-peticom

Požarevac

Info

Školovanje više neće biti trka za peticom

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Za osnovce pripremljen novi model obrazovanja, krajnji cilj je odučiti ih od bubanja za ocenu – pišu Večernje novosti

Za osnovce pripremljen novi model obrazovanja, krajnji cilj je odučiti ih od bubanja za ocenu – pišu Večernje novosti

 

Kada sledećeg septembra učenici od petog do osmog razreda sednu ponovo u klupe tamo će ih sačekati novi model učenja - preduzetničko obrazovanje.

 

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja otkrivaju da nije reč o novom predmetu i dodatnim časovima , već će ovaj model obrazovanja biti uveden u sve predmete, gde god je to moguće – objavljuju „Novosti“.

 

Prema rečima Gabrijele Grujić, savetnice za dualno obrazovanje, preduzetničko obrazovanje biće uvedeno kao pilot-projekat, a osnovni razlog je stimulacija preduzimljivosti mladih i formiranje radne etike, kao preduslova uspešnog planiranja karijere.

 

- Sagledavajući dosadašnje načine obrazovanja, stiče se slika da su nam deca nezainteresovana za proces učenja, ne umeju da povežu sadržaje iz različitih oblasti, i uglavnom uče "za ocenu" - kaže za "Novosti" Gabrijela Grujić.

 - Preduzetničko obrazovanje sprovodiće se kroz međupredmetno uvezivanje sadržaja predstavljeno kroz "školski projekat" iz određenih oblasti. Nastavnici će u skladu sa dečjim idejama moći slobodnije da kreiraju svoje časove, da zajedno izvode nastavu iz različitih oblasti, dok će deca jedan dan u nedelji moći da biraju za koje će se umrežene oblasti opredeliti.

 

Rezultat ovakvog modela bio bi, kaže naša sagovornica, to što bi na kraju osmog razreda deca, pored svedočanstva, imala i svoj "idejni projekat".

 

Ona najavljuje i posetu privrednika školama, koja će pomoći učenicima, roditeljima i nastavnicima u kreiranju projekata usklađenih sa potrebama privrede.

 

I njena koleginica iz ministarstva, Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, slaže se da je suština ovakvog modela učenja u tome da deca prestanu učenje da doživljavaju kao "trku za sledećom peticom".

Potrebno je, naglašava, važno uvezivanje više disciplina i učenje dece kako da njihovo znanje postane funkcionalno, o kojoj god oblasti da je reč - od muzike do matematike.

 

- Učenici ne treba da se plaše dodatnih obaveza, jer smo vodili računa o tome. Neće dobiti još jedan čas u nedeljnom rasporedu - objašnjava Vesna Nedeljković.

 

Tehničko obrazovanje biće oslobođeno informatičkog dela, jer će informatika biti poseban predmet.

 

Taj fond časova biće posvećen preduzetništvu, ali ćemo ovaj model razvijati i kroz druge predmete ili takozvano međupredmetno planiranje, kako da se na jednom času obrade nastavne jedinice više predmeta – objašnjava Nedeljković za „Večernje novosti“.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top