Skup podrške Srbima u Crnoj Gori i u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Skup podrške Srbima u Crnoj Gori i u Požarevcu

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevljani izrazili nezadovoljstvo zbog izglasanog zakona o veroispovesti u Crnoj Gori i pružili podršku tamošnjim Srbima.

Blagoslove episkopa požarevačko – braničevskog dr Ignatija preneo je otac Vladimir Kočaber, paroh crkve Svete Petke u Busiju.

Skup otvorio hor manastira Rukumija

„Večeras smo se sabrali da izrazimo podršku i u slozi pokažemo da smo sa svojom braćom i sestrama u Crnoj Gori, da ostavimo sve razlike koje evidentno postoje među nama i pokažemo jedinstvo koje izvire iz naše crkve. Mi se sabiramo u crkvi, jedno smo telo i jedan duh kada se skupimo u crkvi, to je zajednica tela Gospodnjeg sa svom našom braćom i sestrama. To u ove dane kada svedočimo da je Gospod došao, ušao u istoriju, postao čovek i da bi smrt pobedio, vaskrsao i ostavio nam crkvu kao zajednicu svih nas različitih“, rekao je otac Vladimir.

 

Vladimir Kočaber, paroh crkve Svete Petke u Busiju

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata, kazao je okupljenim Požarevljanima da je glavna stvar u zapovesti komandira da zna podatke o neprijatelju.

„Mi Srbi mnogo puta u istoriji smo stradali, ali zahvaljujući sili Božijoj do sada nismo postradali. Nikada nam sloga i sabornost nije bila potrebnija nego danas. Videli ste šta se dešava u Crnog Gori, ta naša muka i nesreća nas je naterala da se i ovde u Srbiji saberemo, u Republici Srpskoj i Makedoniji, i svuda gde Srbi žive - u Americi, Australiji i Rusiji“, kazao je on.

 

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata

Hadži Miodrag Srdanović, Požarevljanin rodom iz Crne Gore je naveo da „oni“, čije ime ne želi ni da izgovori, kažu da su do 1918. godine imali svoju crkvu, a ne kažu kako su, kada i od koga dobili tu crkvu.

 „Crkvu su dobili 1760. godine Kada je Zetska mitropolija, silom i na sramotu pod uticajem, odvojena i iščupana iz svoje kolevke, iz svoje matice. Zetsku mitropoliju je stvorio Sveti Sava. Traže da im dokažemo da su srpske pravoslavne crkve uistinu srpske“, rekao je Srdanović.

 Potom je izneo dokaze da su bile, jesu i biće srpske pravoslavne crkve. Srdanović je na kraju citirao segment o zaveštanju o crkvama, Stefana Nemanje: 
Kad čovek zida kuću ne zida je za sebe, nego za svoju decu i unučad. Tako nastaje porodica i domaćinstvo. Kad vladar zida crkvu, ne zida je za sebe, ni za svoje sinove, ni unučad, nego za narod koji će je kroz vekove pohoditi. Tako se stvara država. Kuća je ono što ostaje posle čoveka.Crkva je ono što ostaje posle vladara. Kuća ostaje deci, crkva narodu. A crkva je, čedo moje, velika lađa koja plovi prema dubokim i dalekim nama neznanim vremenima i ljudima. U koji god vek doplovi dovešće i nas i pokazati nas - našim još nerođenim potomcima. Srećan sam i miran, čedo moje, što je sada moja Studenica zaplovila prema vekovima“ 

Okupljeni su potom krenuli u krsni hod od Trga oslobođenja ulicama Tabačka čaršija, Moše Pijade, Jovana Šerbanovića i Stari Korzo i ponovo došli na Gradski trg. Kao što je i najavljeno, skup je bio isključivo duhovni bez stranačkih obeležja. Mogle su se videti državne zastave i replike srpskih ikona.

Uprkos lošem vremenu dosta Požarevljan se okupilo na Gradskom trgu

Skupu podrške prisustvovalo je više stotina Požarevljana.

To Top