sledece-godine-nove-tablice-i-saobracajne-dozvole

Požarevac

Info

Sledeće godine nove tablice i saobraćajne dozvole

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Slede zamene tablica, saobraćajnih dozvola, atestiranje uređaja za auto-plin i promena kompleta prve pomoći.

Slede zamene tablica, saobraćajnih dozvola, atestiranje uređaja za auto-plin i promena kompleta prve pomoći.

 

 

Naredne godine većina vozača moraće da menja registarske tablice koje su po sadašnjem Zakonu o bezbednosti saobraćaja (ZOBS), pišu Novosti. 

 

ZOBS usvojen 2009. godine, a čija je nova verzija u pripremi, predvideo je da je rok važenja tablica sedam godina i da će početkom 2018. godine oni vozači koji ih koriste sedam godina morati da ih promene. 

 

Zamena tablica po putničkom vozilu košta 2.190 dinara, a za motocikle 1.320 dinara. Uz svaku promenu tablice biće neophodna i promena saobraćajne dozvole koja košta 1.314 dinara.

 

 Naravno, u kompletu ide i registraciona nalepnica, odnosno još 440 dinara.  Ukupno, bez osiguranja i ostalih poreza koji i dalje zavise od kubikaže vozila, troškovi će iznositi 3.944 dinara. 

 

U velikom broju zemalja Evropske tablice se menjaju samo kada se oštete, ali naš zakonodavac kaže da je ta sedmogodišnja garancija, u stvari, garancija koju proizvođač tablica (Zavod za izradu novčanica Srbije) daje na tablice, odnosno da je to period koji proizvođač folije garantuje.

 

 Veoma je važno da folija bude neoštećena, čitljiva i jasno vidljiva, ne samo oku policajca već i radarskim sistemima i kamerama. 

 

U Srbiji se, prema poslednjim objavljenim podacima, vozi 1.965.000 automobila, pa se dolazi do računice da će vozači Srbije od početka sledeće godine "iskeširati" više od sedam i po milijardi dinara, odnosno više od 60 miliona evra. 

 

Situacija se menja i za vozače koji koriste TNG (auto-plin). Po važećem ZOBS, tadašnji rok za atestiranje smanjen je sa sedam na pet godina, tako da će ove godine oko 350.000 vozila morati na redovan atest, što će koštati 12.000 dinara po vozilu. 

 

Rok trajanja propisan je i za komplet prve pomoći, pa će vozači morati da i to plate od 600 dinara do 3.500. 

 

Uz sve navedeno, vozače redovno "raduju" i novi viši cenovnici na bezniskim pumpama. 

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top