Složno i odgovorno

Kostolac

Privreda

Složno i odgovorno

Foto: “Energija Kostolac“

How Good Of A Friend Are You Really?

Otežani uslovi rada doveli su do stvaranja izuzetno kolegijalnog odnosa među zaposlenima, tako da solidarnosti ne manjka u ovoj službi.

Služba koja povezuje rudarski i termo sektor u procesu proizvodnje električne energije iz lignita jeste upravo Služba dopreme uglja, koja preuzima ugalj koji se iskopava na PK „Drmno“. Da bi se ovaj proces odvijao bez zastoja, neophodno je veliko umeće i poznavanje tehnologije rada, kako bi lignit stigao do kotlova.

Milan Ilić, šef Službe dopreme uglja u TE „Kostolac B“, ukazuje da se posao obavlja bez prestanka uz velika zalaganja zaposlenih.

"Kapacitet trakastih transportera za dopremu uglja u našoj termoelektrani iznosi oko 1.750 tona na čas, dok je maksimalni kapacitet oko 2.050 tona na čas. Reverzibilni transporteri pune kotlovske bunkere ugljem, a taj proces uvek mora da se odvija pod budnim okom zaposlenih. Zaposleni u našoj službi imaju dugogodišnje iskustvo, od kojih su pojedini angažovani na ovim poslovima i više od 20 godina, što je velika prednost za nas, jer se ova radna mesta svrstavaju u najteža, koja funkcionišu u sastavu termoelektrane. Iskustvo je stvorilo preko potrebno znanje o ovom sistemu, tako da za nas nema nepoznanica kada treba da se otkloni neki kvar. Najteže je da se radi kod samih bunkera, tako da se zaposleni rotiraju u toku dana na ovoj poziciji kako bi omogućili da se radni zadaci obavljaju uz maksimalnu zaštitu zdravlja ljudi. Rad u službi dopreme uglja podrazumeva da zaposleni rade u neposrednoj blizini lignita, koji se šalje u termoelektranu. Radnici su izloženi isparenjima, povišenoj temperaturi, kao i ugljenoj prašini, tako da je korišćenje zaštitne opreme preduslov za izlazak na radno mesto”, kaže Ilić.

 

Milan Ilić

Rad u službi dopreme se uvek ubrajao u stresne, i zbog rada po smenama i zbog same prirode posla. Ipak, poredeći sadašnje uslove sa onima koji su važili pre nekoliko decenija, situacija je povoljnija jer sada radnici imaju veći broj slobodnih dana u toku meseca, a i svakako bolje uslove rada. Otežani uslovi rada doveli su do stvaranja izuzetno kolegijalnog odnosa među zaposlenima, tako da solidarnosti ne manjka u ovoj službi. Svake godine organizuju i simboličnu proslavu polovinom maja, kada je slava ove službe, Sveti Vasilije Ostroški.

To Top