Spasović: Oni su poginuli za čast, pravo, pravdu  i svoju zemlju (FOTO)

Požarevac

Događaji

Spasović: Oni su poginuli za čast, pravo, pravdu  i svoju zemlju (FOTO)

Foto:

How Good Of A Friend Are You Really?

Na današnji dan pre 20 godina počeli su vazdušni napadi NATO snaga na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. 

U znak sećanja na hrabro poginule borce požarevačkog kraja u ratovima 1991/1992. i 1999. godine, vence kraj spomenika „Sloboda" položile su porodice palih boraca, predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, lokalne samouprave, SUBNOR-a Požarevac, patriotskih udruženja i građani.

Sveštenstvo Saborne crkve u Požarevcu služilo je pomen nastradalima u NATO bombardovanju pokraj spomenika u pet do 12 sati.

Pre polaganja venaca Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, priredio je  prijem u svečanoj sali Gradskog zdanja za porodice palih boraca. Spasović je rekao da bol koji osećamo ne prestaje ni posle dve decenije i iz godine u godinu na današnji datum evociraju se uspomene na tragično poginule sugrađane tokom NATO agresije 1999. godine. 


„Odolevanje najmoćnijoj vojnoj alijansi u istoriji ove planete 78 dana, u bestidno nazvanoj operaciji „Milosrdni anđeo“, nanelo je našoj Srbiji ogromnu materijalnu štetu, ali ne i poniženje. Zaslužni za to što su u tom teškom periodu naše istorije, ali u isto vreme i mračnom periodu istorije onih koji su nas napali, možemo da govorimo uzdignute glave, upravo su 12.500 ranjenih ljudi i 2.500 ugašenih života“, naveo je gradonačelnik.


Devetnaestoro njih bili su policajci i vojnici iz Braničevskog okruga. Spasović je podvukao da njih više nema među nama, ali da večno ostaje poštovanje i divljenje prema njima koje ćemo uvek gajiti, ali i prenositi na buduće generacije. 
Kažu da žovek umre dva puta - jednom, kada mu se ugase životne funkcije, a drugi put kada ga svi zaborave. Za porodice poginulih  je čuvanje uspomene podrazumevana sudbina, ali za sve nas ostale, za celokupno društvo, za Srbiju – to je sveta obaveza. Svi smo tužni zbog preranog odlaska naših junaka, ali smo isto tako svesni da su se herojskom pogibijom oni svrstali u red svih velikih branioca Srbije kroz njenu istoriju. Nemam ni najmanju dilemu da će, kada istorijska distanca bude dovoljno velika, njihova imena i u svetskim čitankama, ne samo u srpskim, biti rame uz rame sa onima sa Kajmakčalana, Cera i Drine“, naglasio je Spasović.
Gradonačelnik je dalje naveo da istoriju pišu pobednici, ali da je potvrđuje vreme, a ono radi za slavu junaka. 


A dok to vreme ne dođe, dok i ostatak sveta ne uvidi kakva je Srbiji nepravda učinjena 1999. godine, dok ne saznaju svi kako smo se hrabro branili i najbolji od nas ginuli, ostaje nam ovo danas.  Ostaje nam da se na ovakav način svih njih sećamo i govorimo mlađim naraštajima i celom svetu: „Oni su poginuli za čast, pravo, pravdu  i svoju zemlju“, zaključio je Spasović.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top