A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Spomenik knezu Milošu ovog vikenda u ljubičastom svetlu
Spomenik knezu Milošu ovog vikenda u ljubičastom svetlu

Požarevac

Info

Spomenik knezu Milošu ovog vikenda u ljubičastom svetlu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Požarevac obeležava 17. novembar, Svetski dan prevremeno rođenih beba.

Svetski dan prevremeno rođenih beba obeležava Savet za ravnopravnost polova Skupštine grada Požarevca u saradnji sa kabinetima gradonačelnika i predsednika Skupštine grada.

S obzirom da je jedan od simbola ovog dana ljubičasta boja, spomenik knezu Milošu Obrenoviću u Gradskom parku, tokom vikenda 16. i 17. novembra, biće osvetljen upravo ovom bojom.

Takođe, simbol ovog dana je i deset dečijih čarapica u nizu, pri čemu jedna, najmanja, simbolizuje jednu prevremeno rođenu bebu u odnosu na ostale. S tim u vezi, pokrenuće se likovni konkurs na ovu temu u osnovnim školama, a za pobednike su predviđeni prigodni pokloni. Radovi najuspešnijih biće poklonjeni porodilištu Opšte bolnice Požarevac.

Jedna od deset beba rodi se pre vremena širom sveta.  U svetu se svake godine  pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji više od 4.000, ili 11 beba svakoga dana.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.  Prevremeno rođenom se smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije.

Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška brojnih aparata i visoko obrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka. Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću: otvoreni arterijski duktus koji može može uzrokovati probleme sa srcem, nizak krvni pritisak, krvarenje u mozgu, retinopatija povezana sa prematuritetom, brojne infekcije, respiratorni distres sindrom, bronhopulmonarna displazija, nekrotizujući enterokolitis, zastoji u disanju, hidronefroza, umbilikalna i ingvinalna hernija, hipotonija i hipertonija.

U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 odsto. Najčešći problemi povezani sa prevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja (sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida), mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.

Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege, koje je veoma komplikovano i najčešće zahteva intenzivnu negu. U tim okolnostima, roditelji prevremeno rođene dece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoć, krivicu, anksioznost, strah.

Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije ,,Mali Div”, koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece  tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici, kao i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice. Članovi Udruženja su volonteri, a projekti se finansiraju zahvaljujući donacijama i usmereni su na poboljšanje kvaliteta lečenja i nege prevremeno rođene dece i jačanje roditeljske uloge i prisustva u ovom teškom procesu.

Svi projekti se realizuju uz konsultacije sa medicinskim stručnjacima, zahvaljujući kojima su oblikovani tako da konstruktivno i kvalitetno doprinesu zajedničkim naporima lekara i roditelja za što bolji ishod lečenja prevremeno rođenih beba.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top