spustena-zavesa-na-smotru-folkloraca-u-klicevcu

Požarevac

Kultura

Spuštena zavesa na smotru folkloraca u Kličevcu

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

KUD „Stiški biseri“ iz Majilovca pobednik i dobitnik zlatne palkete 20. Smotre folklornih ansambala sela Srbije (SFAS).

KUD „Stiški biseri“ iz Majilovca pobednik i dobitnik zlatne palkete 20. Smotre folklornih ansambala sela Srbije (SFAS).

 

Manifestacija je održana tokom vikenda u selu Kličevac, u postojbini vojvode Milenka Stojkovića.


Drugo mesto i srebrnu plaketu, osvojio je KUD „Đurđevak“ iz Sombora, dok je dobitnik bronzane plakete, KUD „Medveđa“ iz Trstenika.


Nagrada za najbolju rekonstrukciju kostima pripala je KUD „Selevac” iz Selevca, a za najoriginalniji kostim nagrađen je OKUD „“Ivo Lola Ribar” Sonta – iz Apatina.


Najbolja pevačka grupa je ženska grupa  KUD „Branko Radičević” iz Stare Pazove, a najbolji narodni orkestar je orkestar KUD „Stiški biseri” iz Majilovca.


Nina Nikolić iz KUD-a  „Dr Raša Lazarević” iz Živice, je najbolji vokalni solista, a Lazar Nenadović iz KUD „Selevac” iz Selevca je najbolji igrač ovogodišnje Smotre.


Nagrada za istraživački rad u domenu koreografije, pripala je Nikoli Tomiću iz KUD „Stiški biseri” iz Majilovca.


Stručni žiri radio je u sastavu: dr Dragoslav Džadžević, koreograf i etnolog, mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog i Danica Đokić, etnolog.

 


Početak defilea


Nakon defilea svih učesnika prve večeri smotre nastupili su: KUD „Medveđa“, Medveđa, opština Trstenik, KUD „Branko Radičević“, Novi Banovci, opština Stara Pazova, KUD „Stari Kostolac“, Gradska opština Kostolac, OKUD „Ivo Lola Ribar“, Sonta, opština Apatin, KUD „Vuk Karadžić“, Orašje, opština Varvarin i KUD „Đurđevak“, Kljajićevo, opština Sombor.


„Kličevac je nezaobilazno mesto na mapi folklornih manifestacija Srbije. Ovde se predstavljaju svi prestižni ansambli sela. Trajanje ove manifestacije dokazuje da je dosta seoskih folklornih ansambala vitalno, da ima mladih. To je nešto što nas može radovati“, kazao je Stojan Boškov, sekretar Saveza amatera Srbije.

 


Veliki broj posetilaca


„Kličevčani ne samo da su održali ovu manifestaciju kroz sve ove godine, već su je osnaživali i unapređivali, što je uvrstilo u kalendare svih kulturno-umetničkih društava u Srbiji i regionu.Čestitam im što su svoje mesto, grad Požarevac i celu okolinu učinili  jednim od simbola narodnog stvaralaštva Srbije“, rekao je Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca.


Druge večeri smotre nastupilo je još šest kulturno-umetničkih društava: KUD „Glogovac“, Glogovac, opština Jagodina, KUD „Stiški biseri“, Majilovac, opština Veliko Gradište, KUD „Dr Raša Lazarević“, Živica, grad Požarevac, KUD „Milenko Stojković“, Kličevac, grad Požarevac, KUD „Radisav Nikčević“, Miloševo, grad Jagodina i KUD „Selevac“, Selevac, grad Smederevo.


Organizatori Smotre su Savez amatera Srbije, Grad Požarevac, Mesna zajednica Kličevac i Centar za kulturu Požarevac.Grad Požarevac je i pokrovitelj manifestacije

 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top