srebrno-jezero-danas-tereni-u-buducnosti-kosarkaski-centar-foto

Veliko Gradište

Događaji

Srebrno jezero: Danas tereni, u budućnosti košarkaški centar (FOTO)

Foto: E.M.

How Good Of A Friend Are You Really?

Jedan od najlepših turističkih centara Srbije „Srebrno jezero“ danas je postao bogatiji za još četiri košarkaška terena.

Jedan od najlepših turističkih centara Srbije „Srebrno jezero“ danas je postao bogatiji za još četiri košarkaška terena.

 

Ovi tereni su izgrađeni u okviru projekta „Investiciona ulaganja u infrastrukturu Srebrnog jezera sa ciljem razvoja turizma“.

 

Sport je proslavio Veliko Gradište i napravio mu najbolju reklamu, posebno sportska imena poput Miodraga Mitića Selja, Slavice Đukić, Bobe Kovača, Radomira Veličkovića i drugih. Košarkaški tereni, od kojih i jedan profesionalni, izgrađena su u sklopu turističko-rekreativnog kompleksa, po najvišim evropskim standardima.

 


Otvaranje terena izazvalo je veliku pažnju meštan i turista

 

Izgradnja terena započeta je u oktobru 2015. godine.Ukupna vrednost izvedenih radova, uključujući i radove na osvetljenju, iznosi 200 hiljada evra, od čega je oko 100 hiljada evra finasirano od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, 16.000 evra iz nagradnog fonda švajcarske Agencije za razvoj i saradnju i 65.000 evra od nemačke organizacije za tehničku saradnju GIZ, koje je opština dobila za dobro upravljanje porezom na imovinu.Ostatak sredstava obezbedila je opština Veliko Gradište.

 


Dragan Milić

 

„Polako, ali sigurno idemo ka tome da postanemo najveći turistički centar u Srbiji. U ovom kompleksu biće zaposleno dvadesetoro ljudi, mališani će sa svojm roditeljima provoditi vreme na Srebrnom jezeru, što omogućuje intenzivniji razvoj turizma.U sklopu ovog kompleksa biće izgrađena još dva košarkaška terena, i svi će biti pokriveni tartanom, te bi u budućnosti ovaj kompleks mogao da postane košarkaški centar za pripreme reprezentacije, poput onog fudbalskog u Staroj Pazovi“, rekao je Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

 

Preko puta ovog kompleksa planirana je izgradnja zatvorenog bazena. U toku su termalna ispitivanja, koja ohrabruju.
Inicijalna ideja potekla je od proslavljenog košarkaša Miloša Teodosića. Košarkaški kamp TEO 4 ima ambiciju da bude asistent na putu ka snovima onih koji u njemu budu brusli svoj talenat, ali i mala škola života za one koji ne budu produžili putem profesionalne košarke.

 


Miloš Teodosić

 

„Košarka je meni dala puno, a ovo je samo mali deo kako joj se mogu odužiti. Nadam se da će u kampu stasati košarkaši, koji će krenuti mojim stopama.Kamp počinje sa radom kroz mesec dana“, izjavio je Miloš Teodosić, jedan od najboljih evropskih košarkaša, kapiten reprezentacije Srbije i vlasnik Međunarodnog košarkaškog kampa TEO4.

 

Saradnja opštine veliko Gradište sa nemačkom organizacijom GIZ traje već niz godina. Još 2013. su započete aktivnosti na uređenju upravljanja lokalnim finansijama i porezom na imovinu.

 


Aleksander Grunauer

 

„Otvaranje ovih terena je prilika da se produži turistička sezona na Srebrnom jezeru, jer bogatiji sadržaj privlači veći broj turista. Pored ekonomskog dela, lepa je stvar videti velike sportiste uživo“, naveo je Aleksander Grunauer, predstavnik Nemačke organizacije – GIZ i vođa projekta „Opštinski ekonomski razvoj u Istočnoj Srbiji“

 

Ulaganje u sport itekako vredi, a najbliži primer su rezultati mladih sportista opštine Veliko Gradište. Zarad zdavlja i budućnosti dece, u ovoj opštini pokrenut je projekat „Vežbaj i ti, vežbajmo svi“ u okviru kojeg je izgrađena teretana na otvorenom, vrednosti radova 600 hiljada dinara, a koju je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta.

 


Vanja Udovičić

 

„Ovi tereni su pokazatelj da kroz sport možemo da razvijamo i turizam. U prethodnom periodu registrovano je 250 hiljada sprotista koji se pripremaju širom Srbije i treba da podižemo sportske terene, dakle da ulažemo u ono što smatramo da će najviše doprineti zdravlju naše nacije, prvenstveno onih najmlađih“, naglasio je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta.

 

Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija, prepoznajući značaj ovakvih infrastrukturnih projekata, koji genaralno doprinose razvoju turizma lokalnih samouprava, obezbedilo je javnim konkursom sredstva i omogućilo da projekat u potpunosti bude reaizovan.

 


Rasim Ljajić

 

„Ovaj projekat je model uspešne saradnje lokalne samouprave, vlade i međunarodne nevladine organizacije koja daje rezultate, ali i saradnje privatnog i javnog sektora. Miloševa ideja je i nas pokrenula da uložimo u izgradnju ovih terena. Sport i turizam idu zajedno i imaju istu misiju, da povezuju ljude. Činjenica da će ovde doći više od 500 mališana iz dvadestak zemalja govori o značaju turizma i sporta, ne samo za ekonomiju, već i u onoj društvenoj ulozi ovih oblasti“, kazao je Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

Ovo ministarstvo je obezbedilo sredstva za izgradnju pristana kod Ramske tvrđave, a naredne godine u saradnji sa jednom međunarodnom organizacijom započinju radove na njenoj rekonstrukciji.

 


Mali košarkaši isprobali teren

 

Na novom terenu je prva zaigrala jedna mlada košarkaška ekipa iz Velikog Gradišta.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top