Srebrno jezero – mesto za odmor i avanture (FOTO)

Veliko Gradište

Turizam

Srebrno jezero – mesto za odmor i avanture (FOTO)

Foto: E.B. TO VG, velikogradiste.rs

How Good Of A Friend Are You Really?

Srebrno jezero je važan, ne samo turistički resurs, već i okosnica razvoja opštine Veliko Gradište. Dobar deo stanovnika ove varoši na Dunavu direktno ili indirektno zavisi od ove oaze.

Srebrno jezero je dobilo ime po specifičnom sjaju koji voda dobije u popodnevnim satima u toku leta, kada površina jezera izgleda kao tečno srebro i baca iskrice.

Ime je dobilo po srebranastom odsjaju vode u popodnevnim satima

Jedno od najznačajnijih turističkih mesta Srbije, nastalo je iz potrebe da se priobalje Dunava zaštiti od podzemnih voda. Jezero je zapravo rečni rukavac Dunava, koji je 1971. godine pregrađen nasipom u gornjem toku, tako se priobalje ramskog rita zaštitilo od plavljenja.

Jezero se nalazi u delu ramsko-golubačke peščare, što ga čini posebno zanimljivim, pre svega zbog karakteristika kojim pesak utiče zagrevanjem i hlađenjem tla, pa je tako često najtoplije mesto u toku leta i najhladnije u toku zime.

Zalazak sunca na jezeru

Turistički položaj Srebrnog jezera izuzetno je povoljan, jer se ovde nalazi raskršće veoma važnih puteva, a ni velika kilometraža ga ne deli od većih i razvijenijih gradova naše zemlje (Beograd – 130 kilometara, Smederevo – 60 kilometara Požarevac – 34 kilometara ).

Jezero je dugo 14 kilometara, duboko 7-14 metara (najdublja tačka je takozvana Glava Vrbnika dubine 16,5 metara), i široko od 380-450 metara. Pripada grupi veštačkih akumalacionih jezera.

Zahvaljujući snažnim pumpama, u jezeru je nivo vode stalno niži od nivoa Dunava, tako da je obezbeđen dotok sveže vode. Na svom podzemnom putu voda se filtrira kroz brojne peščane dine što omogućava da voda bude čista.

Srebrno jezero, bogato je ribom i predstavlja pravi raj za pecaroše. Ribolovcima je poznato po ulovljenom šaranu težine 44 kg. U njemu su zastupljene sve vrste slatkovodne ribe: som, smuđ, šaran, amur, tolstolobik…

Već dugi niz godina Srebrno jezero je jedno od najpopularnijih jezera u našoj zemlji. Njegova okolina je prelepa i pruža posetiocima mnoštvo mogućnosti za razne zabavne, sportske i turističke aktivnosti. Oko Srebrnog jezera sve je prilagođeno turistima i njihovom odmoru.

Jedno od najpopularnijih jezera u zemlji

Ovaj kraj bogat je i istorijom. Uz levu obalu Peka u zoni ušća u Dunav, nalaze se ostaci rimskog utvrđenja i manjeg naselja Pinkum (Pincum), koje je ime dobilo po antičkom nazivu za reku Pek - Pinkus (Pinkus).  

Nenad Mihajlović, profesor istorije u Srednjoj školi „Miloje Vasić“ -  Foto- Fejsbuk​

Tragovi nekadašnjeg Pinkuma mogu se videti samo u Narodnom muzeju u Velikom Gradištu“, kaže Nenad Mihajlović, profesor istorije iz Velikog Gradišta.

U ataru sela Ram nalaze se ostaci keltskog svetilišta i rimskog vojnog logora Lederata koji svedoče o smenjivanju mnogih civilizacija i njihovih kultura još iz vremena pre nove ere.  

Na kilometar odatle  nalazi se čuvena Ramska tvrđava, koju je 1483. godine podigao sultan Bajazid II.

Ramska tvrđava

Tvrđava od kad je obnovljena postaje veoma primamljiva za turiste, a od 10. septembra dobiće i pristan u Ramu poput onog u Golupcu, te će turisti sa kruzera moći da obiđu i ovu srednjevekovnu tvrđavu“, naveo je Mihajlović.

Veoma interesantan je i srednjevekovni Manastir Nimnik koji se nalazi u hrastovoj šumi, u ataru Kurjače. Građen je u doba kneza Lazara a ktitorstvo se pripisuje vojvodi Ljudini Bogoslavu.

 Manastir Nimnik

Da se vratimo na jezero izuzetne lepote, koje od nastanka postalo omiljeno izletište i okosnica turizma u ovom kraju. Hladovina bagremove šume i dobra klima, čine da boravak na jezeru ostaje za pamćenje.

Ono je spoj ekološki čiste sredine-  mnogo cveća i zelenila, a na glavnom prilazu u turističku zonu možemo videti kako su vlasnici privatnih objekata svoja dvorišta uredili kao prave ambijentalne celine sa cvećem, drvenim mostićima i klupicama, pa su baš ove bašte čest motiv na razglednicama Velikog Gradišta.

Dnevno na plaži Srebrnog jezera tokom letnje sezone boravi više od 5 000 ljudi.

 U neposrednoj blizini jezera, šetališta i postojećih ugostiteljskih objekata nalazi se Akva park sa vodenim atrakcijama za odrasle i decu. Može da primi 1200 posetilaca. 

Akva park na Srebrnom jezeru

Dva turistička broda namenjena su za krstarenja do ušca Dunava u Pek, Ramske i Golubačke tvrđave.

Tokom sezone tu je i velika diskoteka koja je otvorena za potrebe omladine željne dobrog provoda.

Dobra infrastrukturna opremljenost, raznolika ponuda jezera, bogati meniji u restoranima i dobra muzika u kafićima s pogledom na jezero, luksuzni smeštaj sa konferencijskim salama, udoban smeštaj u vilama na obali jezera, prijatan odmor kod vlasnika u domaćoj radinosti, odmaralištu i kampu, čine ga jednim od centara srpskog turizma.

 Auto kamp „Srebrno jezero“ jedan je od najstarijih i najvećih kampova u Srbiji sa kapacitetom od 200 kamp parcela, od kojih je 150 stacioniranih.  

Pored dobrog odmora, jezero je poznato po bogatom sportskom programu za rekreaciju, tu je veslanje, vožnja kajakom, kanuom, pedalinama… U neposrednoj blizini nalazi se teren za mini golf, vaterpolo teren, teren za odbojku na pesku, četiri teniska terena i četiri košarkaška terena. Šetalište na Srebrnom jezeru često se poredi sa nekim šetalištima na obali mora, a zadnjih nekoliko godina se dosta ulaže u uređenje plaža, plažni barovi postali su novi simbol jezera a postavljen je i gejzer koji mu je dao novi izgled“, rekla je Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište.

 

Dajana Stojanović, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište

Biciklistička staza Eurovelo 6, i Eurovelo 13 na teritoriji Velikog Gradišta prati put Golubac – Gradište – Zatonje – Ram.  Kod sela Ram, na obali Dunava, pored čuvene Ramske tvrdjave nalazi se skela za prevoz automobila, biciklista i putnika na drugu stranu reke, odnosno na teritoriju Vojvodine. Za sve informacije turistima od maja do septembra meseca otvoren je info centar koji na Srebrnom jezeru radi svakog dana. Nacionalni veslački centar izgrađen je aprila 2012. godine gde se u jesen i rano proleće održavaju pripreme veslača.

Teo 4 Košarkaški kamp

Naša turistička ponuda već tri godine bogatija je za košarkaški kamp TEO4, našeg proslavljenog košarkaša Miloša Teodosića. Za potrebe kampa izgrađeni su košarkaški tereni, a Teodosić je otkupio depadanse starog hotela i potpuno ih renovirao. Kamp je ove godine pohađalo mnogo mališana iz celog sveta. Treninzi se održavaju pod budnim okom majstora košarke sa najsavremenijom opremom.Ove godine završava se sportska hala na Srebrnom jezeru čiju izgradnju finansira Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija. Hala će unaprediti turističku sezonu na Srebrnom jezeru, zato što će mnogobrojni sportisti koji dolaze ovde na pripreme moći da treniraju i tokom zime“, kaže direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište.

Lepota prirodnog bogatstva, tradicija, avantura, zabava, sport, porodični odmor, kulturne manifestacije, znamenitosti i spomenici – reči su koje opisuju boravak na obali  Srebrnog jezera koje često zovu i “ srpsko more”.

Ovaj tekst nastao je u sklopu projekta „Srebrno jezero – turistička Meka Velikog Gradišta” koji sufinansira Opština Veliko Gradište po osnovu Konkursa o sufinansiranju projekata  kojima se ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

–  Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top