Srpska Nova godina – forma ili praznik?

Braničevo

Život

Srpska Nova godina – forma ili praznik?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Širom Srbije večeras će biti organizovan doček Srpske ili Pravoslavne Nove godine. Da li taj dan zaista doživljavaju kao praznik, ili se obeležava više „forme radi“, pitali smo naše čitaoce...

Pravoslavna ili Srpska Nova godina zapravo je samo prvi januar po starom, odnosno Julijanskom kalendaru.

Crkva, na važne datume koji se vezuju za svetovni život, pa samim tim i početak jedne godine, ranije nije mnogo polagala jer se zna šta su u životu hrišćana najvažniji datumi – Božić i Vaskrs. Međutim, to se promenilo minulih decenija pa se pri većini hramova, na neki način obeležava ovaj događaj.   

Kao što je poznato, Julijanski kalendar realno kasni, odnosno, na svakih 128 godina kasni po jedan dan. Od Sabora u Nikeji kada je usvojen (325. godine), do danas se „nakupilo“ 13 dana kašnjenja. To znači da ćemo, ukoliko se kalendar ne promeni, za stotinu godina, doček Srpske nove godine slaviti 14. a ne 13. januara kao sada.

Da smo Pravoslavnu Novu godinu slavili u 19. veku, bila bi dočekivana 12. januara. Ali nismo, ma koliko danas smatrali da je u pitanju stari srpski običaj.

Naime, svetkovanje Nove godine po starom kalendaru je po svoj prilici masovnije počelo dvadesetih godina prošlog veka, najviše kao odraz želje pravoslavaca da svoju veru zaštite u zajedničkoj državi Srba, Hrvata i Slovenaca.  

U periodu nakon Drugog svetskog rata, slavljenje tog, kao ni bilo kog drugog verskog praznika nije bilo dozvoljeno, ali su okupljanja vernika i proslave uz posebne programe ponovo počela krajem devedesetih. Danas se u većini naših gradova 13. januara ponovo slavi, uglavnom na trgovima uz koncerte, posluženje i vatromet, a programe po pravilu finansiraju lokalne samouprave.

S druge strane, najveći broj naših čitalaca, čak 44% njih kaže da ovaj dan ne obeležava posebno, dok 11% to čini pre svega svetkujući ga kao i svaki drugi verski praznik.

U jednakom procentu (po 22%) su oni koji 14. januar dočekuju baš kao i 1. januar, slaveći kao i za prvi doček, a isto toliko naših čitalaca kaže da će večeras svetkovati, ali nešto skromnije nego pre dve nedelje.   

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top