Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Blagovesti

Braničevo

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Blagovesti

Foto: SPC

How Good Of A Friend Are You Really?

To je praznik kada svetkujemo dolazak Arhangela Gavrila koji je javio Bogorodici blagu vest da će začeti od Duha Svetoga i roditi Sina Božijeg sa imenom Isus Hristos.

Presveta Deva Marija je pristala na to tek pošto je proverila Arhangela. Jer ona se tajno zavetovala Bogu da će uvek biti devojka, a to je znao samo Bog, njen tobožnji muž Josif i ona sama. Ona je znala iz Biblije da se i đavo može javiti u obliku svetlog Angela. Zato nije bila lakoverna, kao naša pramati Eva.

Na praznik Blagovesti, Bogorodica je svojom poslušnošću Bogu ispravila Evin greh neposlušnosti. Eva je upotrebila svoju slobodu na zlo i na radost đavola, a Bogorodica je upotrebila svoju slobodu na svetu službu Bogu i smireno uskliknula "Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po tvojoj reči!"

Običaji i verovanja

Smatra se da od Blagovesti počinje setva jarih žita. Takođe, veruje se da je taj dan srećan za kalemljenje voća. Nekada se narod u selima bojao zime, sve dok taj dan ne prođe.

Dan posle praznika Blagovesti, crkva slavi Svetog arhangela Gavrila koji je, prema zapisima Četvorojevanđelja, zadužen za radosne vesti.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top