srpski-zavetnici-uz-radnike-iz-privatnog-sektora

Požarevac

Politika

Srpski Zavetnici uz radnike iz privatnog sektora

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpski Zavetnici u Požarevcu, u saopštenju za javnost izražavaju zabrinutost sa ugrožena prava radnika i sve nepovoljniji položaj u kome se oni nalaze

Srpski Zavetnici u Požarevcu, u saopštenju za javnost izražavaju zabrinutost sa ugrožena prava radnika i sve nepovoljniji položaj u kome se oni nalaze

 

 

Srpski Zavetnici Požarevac već duži vremenski period ukazuju i upozoravaju na veoma velike probleme sa kojima se suočavaju radnici, naši sugrađani, koji su zaposleni u privatnom sektoru.

 

Da je očigledno neuređeno poslovanje privatnog sektora govori više činjenica.

 

Pre svega najvidljivije nepravilnosti su u osnovnom pravu radnika, a to je zakonsko pravo na osmočasovno radno vreme.

 

Na žalost, svedoci smo da se u mnogim privatnim preduzećima i firmama poslodavci toga ne pridržavaju i da radnici neretko rade i po 10 do 12 časova dnevno.

 

Zatim, često su i neredovne mesečne isplate ličnog dohotka.

 

Veoma bitno je i pravo radnika na sindikalno organizovanje, koje gotovo i da ne postoji u privatnom sektoru kada je o Požarevcu reč.

 

Takođe, veliki broj radnika zvanično i nije u radnom odnosu tj. nisu prijavljeni i novac koji poslodavac treba da uplaćuje u PIO radnicima, zapravo ostaje u džepu poslodavca, dok radnici nastavljaju da rade i obavljaju poslove u tim istim firmama i preduzećima radeći ''na crno'' bez prava na penziono i zdravstveno osiguranje.

 

Srpski Zavetnici zatražiće prijem kod gradonačelnika Požarevca g-din Baneta Spasovića, a takođe uputićemo i zvaničan dopis u kome ćemo insistirati da gradska uprava Požarevac kao i opština Kostolac budu posrednici između radnika i poslodavca u ostvarivanju njihovih prava koji proističu iz zakona o radu i Ustava Republike Srbije -  kaže se u saopštenju informativne službe Srpskih Zavetnika Požarevac.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top