SSP Požarevac: Pokušaj otimanja legata i zadužbine Obrenovića pod plaštom zakupa  zemljišta

Požarevac

Saopštenja

SSP Požarevac: Pokušaj otimanja legata i zadužbine Obrenovića pod plaštom zakupa zemljišta

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Gradski odbor Stranke slobode i pravde Požarevac poziva gradonačelnika Požarevca da se hitno obrati građanima radi odgovora na važna pitanja koja su se nedavno pojavila u javnosti. U vezi sa tim stiglo je saopštenje SSP koje prenosimo u celosti.

Gradonačelnik je dana 10.03.2021. godine doneo i potpisao odluku o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u gradu Požarevcu.

Ovom odlukom pored brojnih parcela obuhvaćene su i sve parcele legata i zadužbine Obrenovića na potesu Ljubičevo, koje su kao državno poljoprivredno zemljište date na korišćenje Javnom preduzeću Ljubičevo. Radi se o parcelama koje nose brojeve  9527/3, 9527/2 ukupne površine 5 hektara i 44 ara,  za koje je sprovedena licitacija pod brojem 429, te parcele 9714/2, 9715/1, 9716/1 i 9718/9, ukupne površine 2 hektara i 19 ari za koje je sprovedena licitacija pod brojem 434, koje praktično predstavljaju zemljište oko same ergele, upravne zgrade i štala u kompleksu ergele, a koje su  uvrštene u ovu odluku iako je korisnik istih JP Ljubičevo. Ispod ovih parcela su izvori termalnih voda.

Ove parcele se ne mogu dati u zakup jer predstavljaju letat i zadužbinu i poverene su na korišćenje JP Ljubičevo. Radi se o ``srcu`` Ljubičeva, o zemljištu gde se sada nalaze padoci zbog kojih građani i odlaze u Ljubičevo.

Pa ipak ovom skandaloznom odlukom gradonačelnika, ove parcele su izlicitirane u iznosu manjem od 8.000 dinara po hektaru. To znači da je za oko 8 hektara centralnog dela Ljubičeva plaćeno manje od 80.000 dinara godišnje i to na period od 15 godina. Interesantno je da se javio samo jedan ponuđač na licitaciji.

Jasno je da se radi o pokušaju otimanja legata i zadužbine Obrenovića pod plaštom davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta koje je odavno na meti.

Povodom toga su već pojedini štampani ali i elektronski mediji i portali objavili tekstove navodeći i imena lica koja na tom potesu navodno imaju ideju da grade etno selo.

Neposrednom proverom utvrdili smo da je tačno da  sve napred navedne parcele praktično predstavljaju zemljište oko same ergele, upravne zgrade i štala u kompleksu ergele uvrštene u ovu odluku, iako je korisnik istih JP Ljubičevo.

Utvrdili smo i to da se radi o odluci koja je suprotna zakonu jer ove parcele svakako ne mogu biti date u zakup niti na korišćenje, jer su već date JP Ljubičevo koje ima pravo da ih koristi kao i kompletan kompleks legata i zadužbine što već dugo vremena i čini.

Zato se postavlja pitanje zašto je gradonačelnik Požarevca potpisao ovako štetnu odluku i šta je njen pravi cilj? Da li je sam tako odlučio ili je možda dobio i od koga instrukcije da tako nešto učini? Da li je to nagrada za one koji su preleteli iz DS u SNS i istoj doneli odbornički mandat, a  koji sada imaju ideju da prisvoje legat Obrenovića za mizeran godišnji iznos od  80.000 dinara?
Ko je i kako utvrdio početnu cenu zakupa po hektaru u iznosu od 6.996,oo dinara? Da li je ovo početak gašenja JP Ljubičevo? Da li su tačna javna pogovaranja da iza ove odluke stoji interes dela SNS da se pojedincima omogući pribavljanje ovog zemljišta sa izvorom termalnih voda radi izgradnje nekakvog etno sela?

Gradski odbor SSP Požarevac očekuje da se gradonačelnik hitno obrati građanima Požarevca sa konkretnim i jasnim odgovorima, pre svega zbog građana koji i nisu obavešteni o ovom pokušaju otimačine legata i zadužbine Obrenovića.

Gradski odbor SSP Požarevac podseća gradonačelnika da imovina grada Požarevca ali i Republike Srbije nije imovina SNS-a niti njihova dedovina, već imovina koja pripada svim građanima. Zato ćemo se i ubuduće oštro suprotstaviti svakom pokušaju  njenog prisvajanja ili protivzakonitog korišćenja na bilo koji način. Još jednom podsećamo gradonačelnika da funkciju na kojoj se nalazi vrši u ime svih građana, a da je tek onda poverenik stranke kojom se kako sam reče ponosi.

Požarevac je malo i naš. Zato ćemo ga braniti od svakog pokušaja otimačine, navodi se u saopštenju SSP Požarevac.
 

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

-->
To Top