A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: array_slice() expects parameter 1 to be array, boolean given

Filename: controllers/Cms.php

Line Number: 105

Backtrace:

File: /home/ebranice/public_html/app/controllers/Cms.php
Line: 105
Function: array_slice

File: /home/ebranice/public_html/index.php
Line: 342
Function: require_once

Šta će biti sa Mileninom galerijom? (FOTO) - galerija milena pavlović barili rekonstrukcija - galerija milena pavlović barili rekonstrukcija
Šta će biti sa Mileninom galerijom? (FOTO)

Požarevac

Društvo

Šta će biti sa Mileninom galerijom? (FOTO)

Foto: E.B., urbanistički projekat Galerije

How Good Of A Friend Are You Really?

Galerija „Milena Pavlović Barili“ i dalje čeka na rekonstrukciju. Ponuđen je novi urbanistički projekat za njenu rekonstrukciju i dogradnju, koji je drugi put bio predmet obimne rasprave.

Urbanistički projekat izradio je Centar za planiranje urbanog razvoja iz Beograda.

O njihovom novom predlogu već smo pisali, pogledajte OVDE

Komisija za planove je nakon prošle javne prezentacije, održane 25. marta, odbila taj urbanistiški projekat uz određene primedbe. Jedna od primedbi bila je da se razmotri mogućnost vraćanja elemenata autentične fasade koja je postojala na objektu srušenom 1961. godine i da se uskladi sa ambijentalnom kulturnom celinom grada Požarevca.

Pri izradi novog projekta ova primedba nije prihvaćena zato što je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva, u uslovima koje je izdao naveo da u likovno oblikovanom smislu uličnog objekta treba planirati savremenu arhitekturu skladnije linije i oblika, a za dograđeni objekat se na navodi da se u likovnom oblikovanom smislu može planirati savremena arhitektura, a da kopiranje stilskih elemenata dekorativne fasade plastike sa fasada u okruženju nije dozvoljeno. Poštujući te uslov Centar za planiranje urbanog razvoja je predložio rešenje koje je bilo na javnoj prezentaciji.

Jedna od glavnih primedbi se odnosila na sadržaje u objektu. Traženo je da se izbace ugostiteljski sadržaji u podrumu i na krovnoj terasi i da se oni kao teme isključe. Ova primedba je  prihvaćena u novom idejnom rešenju, a na novom objektu je predviđen zeleni krov.

Jelica Milojković, istoričarka umetnosti koja je 40 godina radila u Galeriji „Milene Pavlović Barili“, a jedno vreme bila i upraviteljka fondacije, rekla je da prethodni pokušaj rekonstrukcije datira iz 1999. godine, i po njenim rečima, uslovi za izradu urbanističkog projekta  Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo su potpuno različiti od rešenja koje je sada izdato u junu. Inače, za taj projekat dobijena je, kaže, urbanistička dozvola i rešenje.

Milojković je pročitala da u tadašnjim uslovima, između ostalog stoji da „ rekonstrukciju rodne kuće Milene Pavlović Barili, čime bi se praktično izvršila njena obnova, planirati na osnovu svih raspoloživih podataka o pređašnjoj koncepciji tog objekta uz neophodno prilagođavanje za potrebe memorijalnog objekta Galerije.“

Na opasku da je to staro rešenje, Jelica Milojković je kazala da samo želi da pokaže koliko je tadašnji projekat u kontradiktornosti sa ovim novim.

Mi smo uradili projakat i dobili smo sva moguća odobrenja. On je javno promovisan 2004. godine u našoj velikoj sali.  Zajedno sa projektom preparcelacije ja sam prilikom primopredaje dužnosti  novom upravitelju predala sve. Deset godina projekti su čamili u podrumu Galerije. Onda je došla Ljiljana Dabić, koja je bila vrlo raspoložena, potražila je projekat i pronašla dole u podrumu. Ja sam joj dodala nešto od kopija dokumentacije, nešto je dobila iz odeljenja za urbanizam, čak je i Dragan Drndarević koji je bio autor tog projekta dolazio. Niko nikada nije stopirao taj projekat, čemu onda sve ovo“, upitala je Milojković.

 

Miloš Gardašević, predsednik Udruženja arhitekata i urbanista Požarevac, smatra da su projektanti dali sve od sebe da ono što su od materijala i uslova dobili naprave što bolji objekat, uvažavajući sve primedbe koje su dobili.

„Šta će se desiti sa Fondom kada u njega grad uloži? Da li ulaže Fond ili ulaže grad? Da li će postati ustanova ili će ostati Fond? Ko je vlasnik? Ko će rukovoditi ovim Fondom? Ono što je takođe vrlo nejasno je da veći broj novopredviđenih aktivnosti u ovom objektu prevazilazi potrebe Mileninog doma. Ono za šta se zalažu Požarevljani je da ostane Galerija „Milene Pavlović Barili“ bez dodatnih sadržaja. Ono što su potrebe grada Požarevca je mnogo više nego što je predviđeno ovim projektom na maloj lokaciji. Molimo grad, ovo više nije ni za komisiju za planove, da preispita svoju odluku, da li je ovo prava lokacija za ovako nešto ili treba odustati od ovakvog objekta na ovoj lokaciji, vratiti se Mileni i zaštiti Milenine kuće, a predvideti novu lokaciju za ovakav objekat. Mi ćemo se, kao Društvo arhitekata, baviti i pravnim aspektom, istraživati i podneti krivične prijave i sve ostalo, ako postoje elementi, kako za ovaj objekat, tako i za „Čikoš“ i Gradski park, gde je evidentno kršenje zakona o planiranju i izgradnji. Očekujemo da grad ozbiljno razmisli o tome“, rekao je Gardašević.

 

Stanovnici susednih parcela imali su pitanja vezana za infrastrukturu, kanalizaciju, vodovod i grejanje, kao i ko će sve to finansirati. Nakon veoma žučne rasprave dobili su odgovor da će se to rešiti u skladu sa zakonom i tehničkim mogućnostima koja će dati javna preduzeća,  i ne baš jasan odgovor ko će sve to finansirati.

Branislava Lazarević, rođena Požarevljanka koja je poznavala Danicu Pavlović Barili, smatra da sve treba vratiti u prvobitni oblik.

„Daničinu kuću da ne dirate. Ne može da se gradi jer je gospođa Danica, izričito u svim pismima, govorila da taj dom treba da ostane onakav kakav jeste. Ovo je sve van pameti.Vi niste Požarevljani, to je istorija Požarevca“, rekla je Lazarević.

 

Milorad Ugrinić, autor idejnog rešenja, ponovo se neprimerenim rečima: „Sram vas bilo“,  obratio Branislavi Lazarević, a na prethodnoj prezentaciji, 26. marta, ova opaska je bila upućena   Violeti Tomić, istoričarki umetnosti i kustosu u Galariji „Milene Pavlović Barili“, što je tada, a i sada, izazvalo reakciju prisutnih na prezentaciji.

Primedbe na projekat koje su se ticale uslova za čuvanje Mileninih slika, imalo je i Udruženje „Evropa Nostra“ Srbija.

Jelica Milojković je obavestila prisutne da je za ovu problematiku veoma zainteresovana i porodica Barili iz koje potiče Milenin otac Bruno, koja danas ima svoje članove po Italiji, Francuskoj i Kubi.

Branislava Lazarević je kazala da je zainteresovana i da dešavanja pomno prati i porodica Karađorđević, jer je Bosiljka Pavlović, Milenina baka, Karađorđeva unuka.

Konačna odluka o Galeriji biće doneta na zatvorenoj sednici.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top