Šta „koči“ obnovu fasada u Tabačkoj čaršiji

Požarevac

Društvo

Šta „koči“ obnovu fasada u Tabačkoj čaršiji

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Opadanje delova fasade, lamperije i dotrajalost prozora i vrata, vlaga – samo su neki od prizora koje viđamo svakodnevno.

Oronule zgrade narušavaju izgled centra Požarevca, a kako i ne bi kada su, prema Elaboratu o stanju stambenog fonda koji je rađen 2018. godine, pojedine zgrade u Tabačkoj čaršiji izgrađene još 1965. godine, a od tada fasade nisu sređivane.

Oštećena fasada

Grad Požarevac je 2017. godine doneo odluku o načinu i uslovima za sufinansiranje obnove stambenih i poslovnih zgrada. Dokumentom je predviđeno da grad može da sufinansira od 10 do 50 odsto, ili do 80 posto kod obnove jedinica u okviru prostorno kulturnih istorijskih celina. Ostatak novca bi, prema odluci, trebalo da finansiraju stanari.

Naknadno je 2019. godine doneta odluka da u centralnoj gradskoj zoni grad finansira čak 90 odsto radova, a stanari 10.

Javni konkurs za sufinansiranje obnove uličnih fasada stambeno-poslovnih zgrada  
grad Požarevac raspisao je 2019. godine. Pravo učešća na ovom konkursu za sufinansiranje obnove uličnih fasada imale su stambene zajednice stambeno – poslovnih zgrada u ulici Trg Oslobođenja broj 3 i ulici Tabačka čaršija broj 1, 3 i 5 u Požarevcu. Ukupna vrednost radova ne bi trebalo da pređe 15 miliona dinara, što znači da bi stanari platili milion i po, a ostatak grad. Ali, ni ovolika povoljnost, očito, nije bila dovoljna. Bar ne svima.

O ovom problemu nedavno je govorio i gradonačelnik Saša Pavlović.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

„Imali smo situaciju da je grad obezbedio 90 odsto sredstava, a da stanari nisu mogli da obezbede 10. Ne vidim koji je problem da stanari ne mogu da se dogovore i da u tom malom procentu finansiraju radove ako je grad već izrazio volju i želju“, rekao je on.

Dodao je da su stanari dolazili sa zahtevom da im grad 100 odsto finansira sređivanje fasada.

Iako je u javnom interesu estetski izgled centralne gradske zone i trga, stanovi su vlasništvo privatnih lica i nije realno očekivati da grad plaća kompletnu obnovu fasade, jer vlasnici stanova i kuća u drugim zonama grada sami finansiraju polovinu ili kompletnu obnovu fasade“, objasnio je tada Pavlović.

Prema rečima Miloša Panića, profesionalnog upravnika stambenih zgrada u Tabačkoj čaršiji broj 1, 3 i 5, stanari jesu bili zainteresovani da se obnovi fasada. Ali...

Te 2019. godine  urađena je raspodela novca,  utvrđeno je da za stan od 66 kvadrata treba platiti 28.000 dinara, stan od 58 kvadrata oko 24.000 na 12 mesečnih rata. Stanari nisu bili zadovoljni visinom te sume i nisu imali uvid u projekat, a javili su se i problemi kod prikupljanja dokumentacije. Drugi problem je bio jer mi nismo znali šta će se raditi. U jednom trenutku se priča o stiroporu, kamenoj vuni, pa o produženom malteru. Ja projekat imam, u njemu piše da je realna cena radova 25 miliona, a potom je projektant izbacivao neke stavke i sveo je cenu na 18 miliona“, objašnjava Panić za E-Braničevo.

Iste godine, kaže, stigao je izveštaj da nisu ispunjeni zahtevi i da nije prikupljena tehnička dokumentacija, zato što upravnik zgrade nije dostavio dokaz o obezbeđivanju finansijskih sredstva.

,,Ja kao profesionalni upravnik ne mogu da garantujem da će svi stanari da daju taj novac. Šta ako neko ne bude imao. Da li bi tada trebalo da dam iz svog džepa. Mi kao stambena zgrada na računu nemamo milion i po dinara, to je veliki novac. Oni su tražili garanciju koju ja ne mogu da dam. Ja sam profesionalni upravnik za zajedničke površine, a ne za stanove”, naglašava Panić.

Stanarima sada ne ostaje ništa drugo osim da čekaju raspisivanje novog konkursa, pa će na osnovu toga videti da li žele ili ne žele da učestvuju, sve zavisi, kažu, od uslova koje im grad ponudi.

,, Zvanično nikada nisam dao odgovor na pitanje da li stanari hoće ili neće. Nas prvo zanima da nam grad objasni koja će se vrsta materijala koristiti, kako će da reše sistem klima, šta će se raditi sa stolarijom, šta će biti sa onima koji posle uređenja fasade menjaju prozore, da li će moći ili ne? Da li oni smeju da stave klimu kasnije i pod kojim uslovima“, kaže Panić i dodaje da bi i stanari trebalo da imaju uvid u tendersku dokumentaciju, s obzirom na to da ulažu određeni novac.

Neparna strana zgrada u Tabačkoj čaršiji ima 38 stanova i sedam lokala, dok zgrada u ulici Trg Oslobođenja broj 3 ima 14 stanova i dva lokala. Podsećamo, do sada se već dešavalo da je fasada sa ovih zgrada, starih oko 55 godina, otpadala, čime je  ugrožena bezbednost prolaznika.

To Top