Šta podrazumeva naredba Štaba za vanredne situacije opštine Veliko Gradište

Veliko Gradište

Info

Šta podrazumeva naredba Štaba za vanredne situacije opštine Veliko Gradište

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Štab za vanredne situacije opštine Veliko Gradište na današnjoj sednici doneo je naredbu u cilju sprečavanja, suzbijanja i gašenja epidemije COVID-19 na teritoriji ove opštine.

Naredbom je predviđen prekid rada predškolske ustanove, a zaposleni se stavljaju na raspolaganje Centru za socijalni rad i Crvenom krstu.

Radno vreme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, kladionica i ostalih ugostiteljskih objekata) je do 20 časova. U ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena u zatvorenim prostorijama dozvoljeno je prisustvo najviše pedeset lica, uz obaveznu udaljenost stolova od dva metra.

U pekarama i objektima brze hrane zabranjeno je konzumiranje hrane, a ulaz i boravak  kupaca u objektu se ograničava uz obavezno održavanje odstojanja od najmanje 1,5 metra.

Zaposleni u svim  trgovinskim objektima  dužni su da nose rukavice i zaštitnu masku, a na ulazu treba da postave sredstvo za dezinfekciju. Ulaz u objekat ograničiti u skladu sa površinom istog  da bi se omogućilo održavanje odstojanja od najmanje 1,5 do 2 metra.

U zgradi opštine zatvaraju se bočni ulazi, a građanima će ulaz biti omogućen samo na srednjem, glavnom ulazu, na kome će dežurati po dva zaposlena iz Opštinske uprave koji će davati potrebne informacije i omogućavati ulaz samo u neophodnim situacijama.

Opštinska uprava će omogućiti rad od kuće teškim hroničnim bolesnicima, licima starijim od 60 godina.

Ukoliko su oba roditelja zaposlena u Opštinskoj upravi, javnim preduzećima i drugim budžetskim korisnicima i imaju decu mlađu od 12 godina, jedan od roditelja može  da radi od kuće, osim ako postoji neodložna obaveza  ili potreba zaposlenog da dođe  na posao.

Javne ustanove (sport, kultura, biblioteka, muzej) otkazuju sve manifestacije i posete, treninge i bilo kakva okupljanja, a zaposleni su dužni da se stave na raspolaganje Crvenom krstu i Centru za socijalni rad.

Crveni krst i Centar za socijalni rad su dužni da u što kraćem roku popišu socijalno ugrožena lica iznad 65 godina na teritoriji opštine i naprave plan snabdevanja istih sa namirnicama i lekovima. Osobe za kontakt su: Neda Brajković, direktor Centra za socijalni rad, telefon: 062/80-17-831 i Oliver Stojanović, sekretar Crvenog krsta, telefon: 065/38-37-666. Pasivno dežurstvo traje 24 časa.

Štab je naredio formiranje radne grupu od predstavnika opštinske inspekcije, policije i Doma zdravlja koja je dužna da sa poverenicima civilne zaštite po mesnim zajednicama obiđe sva naselja u opštini sa naredbom  da se hitno održi sednica Saveta mesne zajednice na kojoj će svi članovi dobiti instrukcije za postupanje, odnosno praćenje sprovođenja samoizolacije lica koja su došla iz inostranstva i lica starijih od 65 godina. Rukovodilac Odeljenja za inspekcijske poslove, Suzana Vasiljević, zadužena je da kontaktira sa predsednicima MZ.

U naredbi stoji da se zabranjuje rad buvlje pijace, a na zelenoj pijaci će se pratiti situacija uz redovno čišćenje i dezinfekciju prostora. Radno vreme zelene pijace je do 12 časova nakon čega je JKP „Dunav“ dužno da izvrši dezinfekciju prostora i tezgi, a odlažu se plaćanja komunalnih usluga penzionerima na blagajni JKP „Dunav“ Veliko Gradište do 30 dana.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top