Šta pokazuju rezultati analize vode iz Mlave?

Petrovac

Društvo

Šta pokazuju rezultati analize vode iz Mlave?

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ekološki aktivisti iz Petrovca mesecima ukazuju na problem zagađenja reke Mlave zbog rada mini hidro-elektrane u Krepoljinu. Nakon mesec dana od uzorkovanja stigli su rezultati analiza rečne vode.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, Centar za higijenu i humanu ekologiju, uzorkovao je 5. oktobra vodu iz reke Mlave u blizini vodoizvorišta Malo Laole. U pitanju je rečna voda, koja se potom prerađuje za piće i isporučuje građanima.

Ispitivanje uzorka sproveo je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, a akcenat je stavljen na prisustvo cijanobakterija.

„Kvalitativna analiza pokazuje da su količina fitoplanktona i cijanobakterije u granicama druge klase ekološkog statusa, odnosno, da je kvalitet vode dobar prema Pravilniku o parametrima ekološkog i hemijskog statusa površinskih voda i parametrima hemijskog i kvantitativnog statusa podzemnih voda“, navodi se u zaključku izveštaja o analizi uzorka iz Mlave, uz napomenu da je utvrđeno i prisustvo dve vrste cijanobakterija koje su potencijalno toksične vrste i mogu potencijalno da dovedu do takozvanog „cvetanja vode“.

Rezultati analiza rečne vode objavljeni su na sajtu Opštine Petrovac na Mlavi, uz napomenu da će nastaviti da vrše kontinuiranu kontrolu kvaliteta vode u reci Mlavi i o tome redovno obaveštavati javnost. Kompletan izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” možete pogledati OVDE.

Podsećamo da su zbog zagađenja reke Mlave koje je po mišljenju jednog broja građana Petrovca na Mlavi prouzrokovano nepravilnostima u radu MHE Krepoljin, ekološki aktivisti i meštani ovog grada održali dva zbora građana, razgovarali sa predsednikom ove opštine i poslali inspekciji inistarstva zaštite životne sredine čak 50 prijava.

AKTIVNOSTI PODNELI 50 PRIJAVA PROTIV MHE KREPOLJIN ZBOG ZAGAĐENJA MLAVE

Poslednji inspekcijski nadzor nad MHE „Krepoljin“ izvršen je 2. septembra. Ustanovljeno je, kako se navodi u zapisniku u koji je E-Braničevo imalo uvid, da su otklonjene pojedine nepravilnosti, ali su istovremeno naložene nove mere.

ŠTA JE URAĐENO NA LOKACIJI MHE KREPOLJIN IZMEĐU DVA INSPEKCIJSKA NADZORA

To Top