Stanari u “Đuri“ sami uklanjaju azbest i rekonstruišu krov (FOTO)

Požarevac

Društvo

Stanari u “Đuri“ sami uklanjaju azbest i rekonstruišu krov (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Stanari zgrade u ulici Čede Vasovića 12 već dve godine prikupljaju sredstva za rekonstrukciju krova, a prikupljaće i naredne četiri godine jer sami finansiraju kompletne radove. To je jedinstven slučaj u Požarevcu, a možda i u Srbiji.

Zgrade u naselju „Đura“ u Požarevcu zidane su od 1979. do 1985. godine, a kako od tada nije bilo značajnijih ulaganja vremenom su propadali fasada i krov, čak se dešavalo da delovi krova otpadaju. Prava je sreća što niko nije povređen, a pored zgrade se nalazi dečije igralište.

Otpao deo krova

Drugi problem je što se na krovu nalaze azbestne ploče koje su opasne po zdravlje ljudi, priča za E-Braničevo Milica Đorđević, upravnica više od 30  stambenih zajednica među kojima je i zgrada u Čede Vasovića 12 u naselju „Đura“.

Azbest, koji može da izazove rak pluća, od 2007. godine je zabranjen kao građevinski materijal, ali ga uvek ima u mnogim objektima. Kako je pokrenut Nacionalni projekat trajnog uklanjana azbesta, stanari su očekivali da će dobiti finansijsku pomoć od grada za njegovo uklanjanje i rekonstrukciju krova, međutim, to se nije dogodilo, kaže ona.

„Stambena zajednica formirana je u aprilu 2018. godine  i od tada do septembra 2019. više puta smo se pismenim putem obraćali gradu za pomoć, konkretno Gradskom veću. Jednom smo dobili odgovor da krovovi nisu predviđeni planom i programom grada već samo rekonstrukcija fasade u Tabačkoj čaršiji i da grad ne može da pomogne“, rekla je Đorđević.

 

Milica Đorđević

Kada su stanari shvatili da neće dobiti pomoć, rešili su da se sami organizuju. Po rečima upravnice, 2019. godine složili su se da povećaju cenu investicionog održavanja na 2.000 dinara, a pored toga plaćaju i nešto više od 300 dinara za tekuće održavanje.

„Kompletna rekonstrukcija krova košta oko šest miliona dinara. Stanari kroz investiciono održavanje već pune dve godine prikupljaju sredstva i konačno je sakupljeno dovoljno za početak prve faze radova koja košta dva miliona dinara. Postavljena je skela i počeli su radovi na najugroženijoj strani zgrade prema pumpi, gde nedostaje deo krova“, ističe ona i dodaje da prva faza radova obuhvata uklanjanje azbestnih ploča i trule građe, postavljanje nove građe i falcovanog lima sa olucima.  Rok je 60 dana.

 

Postavljena skela

 Za kompletnu rekonstrukciju krova naredne četiri godine stanari će plaćati mesečno po 2.000 dinara.

„Svesni su da je to njihova zgrada i da niko neće da pomogne, da moraju sve sami. Ovo je jedinstven slučaj ne samo u Požarevcu, nego čini mi se i u Srbiji, da su stanari tako složni i da sami finansiraju kompletne radove. Posebno je značajno istaći da je to zgrada sa najmanje stanova - 32, dok sve ostale u naselju „Đura“ imaju više od 40“, naglasila je Milica Đorđević.

Podsećamo da grad finansira 90 odsto cene radova na obnovi fasade u Tabačkoj čaršiji, a da stanari nisu uspeli da obezbede preostalih 10 odsto.

>>ŠTA „KOČI“ OBNOVU FASADA U TABAČKOJ ČARŠIJI<<

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top