stocari-oprez-bolest-koze-goveda-stigla-u-srbiju-foto

Požarevac

Info

Stočari oprez: Bolest kože goveda stigla u Srbiju (FOTO)

Foto: Vlada Srbije

How Good Of A Friend Are You Really?

Vlada Srbije obaveštava građane da se virusno oboljenje „nodularni dermatitis“ bolest krgave kože kod goveda, ne prenosi na ljude.

Vlada Srbije obaveštava građane da se virusno oboljenje „nodularni dermatitis“ bolest krgave kože kod goveda, ne prenosi na ljude.

 

Oboljenje je do sada registrovano u opštinama Bujanovac i Bosilegrad u Pčinjskom okrugu.

 

Upozoravaju da nema razloga za zabrinutost, kao i da je nadoknada štete za prve registrovane slučajeve već počela.

 

 

Zarazu prenose komarci, muve i krpelji. Ova bolest se prvi put pojavljuje u Srbiji, a njeni uobičajeni simptomi su čvorići, koji se posle nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekciju oka i groznicu. Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i mršavi.

 

 

Obaveza lokalnih samouprava je suzbijanje insekata, a poljoprivrednici mogu prskanjem ili mrežama u štalama da zaštite goveda. Neophodno je i sprečavanje ilegalnog šverca stoke i obavezno prijavljivanje najbližem veterinaru, ukoliko se bolest primeti.

 

 

Nodularni dermatitis je prethodno registrovan u Bugarskoj i Makedoniji. Budući da je registrovan mali broj slučajeva obolelih goveda i da je pod punom veterinarskom i sanitarnom kontrolom, Vlada Srbije apeluje na građane da ne podležu neproverenim informacijama, već da za svaku nedoumicu kontaktiraju nadležne institucije.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top