Stojanović: Nadam se da ćemo iz ove loše situacije izvući neke pouke, najveća od njih je zajedništvo

Kučevo

Saopštenja

Stojanović: Nadam se da ćemo iz ove loše situacije izvući neke pouke, najveća od njih je zajedništvo

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Vladimir Stojanović, predsednik opštine Kučevo, obratio se građanima saopštenjem koje prenosimo u celosti.

“S obzirom na to da je pred nama nekoliko najtežih nedelja, uslovljenih pojavom korona virusa (COVID-19), obraćam vam se i kao predsednik opštine Kučevo, i kao vaš prijatelj. Svestan da je novonastala situacija izazvala velike promene u životima svih nas, kao i da traži veliko požrtvovanje i odricanje, osećam potrebu da naglasim nekoliko važnih stvari u ovom trenutku.

Kao lider opštine Kučevo snosim najveću odgovornost da opštinska uprava funkcioniše najbolje što može u ovoj situaciji kako bismo vam obezbedili što bolje uslove za život. Kao što i sami znate, sistemi u svim sferama društva trenutno rade veoma otežano, ne samo kod nas, već i u drugim zemljama. No, uprkos tome, dajemo i daćemo sve od sebe kako bismo vam se našli na usluzi i pomogli vam.

S tim u vezi, i nama je potrebna vaša pomoć, kroz poštovanje zakonskih uredbi nastalih u vanrednom stanju u zemlji – policijskog časa, nošenja zaštitnih maski, bezbedne udaljenosti od drugih osoba, kao i onih drugih, ljudskih normi – pružanje pomoći onima kojima je potrebna, a najviše starim i bolesnim licima.

Činjenica je da naša opština ima dosta ljudi koji žive u inostranstvu te su i oni deo velikog broja koji se vratio u zemlju pre mesec dana, upravo zbog straha od korona virusa. Nebitno je da li su došli iz Italije, Austrije, Nemačke ili Francuske, to je naš narod. Ovo je njihova zemlja. Svađe i rasprave oko toga zašto su se vratili baš sada su nepotrebne jer je svima nama sada potrebna mirna glava i razboritost, stresa već imamo i previše u životu. Oni su se zabrinuli za svoje zdravlje, mi za svoje, i zajedno ćemo mnogo bolje i lakše da prevaziđemo ovaj period – međusobnim poštovanjem.

Naravno, iskoristiću i ovu priliku da se javno zahvalim svima onima koji su u prvim redovima i nesebično su stavili sebe u korist društva, bilo da su to medicinari, policajci, vojnici, prodavci, šalterski radnici, volonteri. Svako od njih ponaosob zaslužuje naše poštovanje. Zahvalio bih se i svim ostalim građanima za veliku odgovornost i disciplinu koju pokazuju od kada je uvedeno vanredno stanje, a koji samim tim daju doprinos činjenici da je zdravstena situacija po pitanju korona virusa u našoj opštini za sada veoma dobra. Nadam se da će tako i ostati.

Ne treba na sve gledati crno. Vidim oko sebe kako se komšije i prijatelji međusobno pomažu, pružaju pomoć i nepoznatim ljudima, nose hranu i druge potrepštine našim starijim i bolesnim sugrađanima, javljaju jedni drugima kada i gde je šta stiglo od potrebne robe, poklanjaju masku i par rukavica viška, kilo brašna, pakovanje kvasca. Imamo mnogo više vremena koje provodimo sa porodicom, deca nam uče kako tehnologija i internet mogu biti upotrebljeni i u korisne svrhe, kroz učenje i rad.

Nadam se da ćemo iz ove loše situacije izvući neke pouke. Najveća od njih je – zajedništvo. Jer, kao što smo prošli kroz mnoge nedaće, tako ćemo proći i kroz ovu. Čeka nas budućnost. Mi biramo da li ćemo samo kritikovati, kukati i žaliti se kako ništa nije dobro, ili ćemo se zajednički dogovoriti i vredno raditi na izgradnji boljeg života u opštini Kučevo.

Svesni smo potencijala naše opštine. Ova situacija pokazala je činjenicu koju smo zaboravili – važnost seljaka, važnost poljoprivrede. Treba iskoristiti plodnu zemlju i prirodne lepote naše opštine – voćarstvo, povrtarstvo, stočarstvo, šumarstvo, naše pećine, zlatonosna reka Pek.

Nikako ne smemo smetnuti s uma našu kulturu i umetnost. Imamo Homoljske motive, Žankine dane, Festef. Sve je ovo potencijal za razvoj turizma. Pored Žanke Stokić, Stevana Raičkovića, Dragana Kecmana, koji nisu više sa nama, imamo i veliki broj umetnika iz svih sfera umetnosti koji su, poput seljaka, nepravedno skrajnuti i postavljeni na najniže mesto u društvu. Jer, seljak hrani telo, umetnik hrani dušu.

Pokušaćemo da obnovimo i industrijusku proizvodnju, po najvišim ekološkim standardima. Korona virus nam je i to doneo – važnost podizanja ekološke svesti i digitalne pismenosti. Želimo da vratimo naše ljude ovde i da dovedemo druge iz svih krajeva Srbije. Želimo da nam se rađaju deca. Jer, na kraju krajeva, sve što učinimo sada je legat koji ćemo ostaviti njima. Ostajte mi živi i zdravi”, saopštio je Vladimir Stojanović, predsednik opštine Kučevo.

To Top