Svaka treća saobraćajna nezgoda nastaje usled umora vozača

Braničevo

Društvo

Svaka treća saobraćajna nezgoda nastaje usled umora vozača

Foto: Ilustracija

How Good Of A Friend Are You Really?

Vožnja pod uticajem umora jednako je opasna kao i vožnja pod uticajem alkohola - 17 sati bez sna imaće isti efekat kao da ste popili dva, a 24 sata bez sna kao da ste popili četiri alkoholna pića.

Dolaskom leta veliki broj sugrađana odlučiće se da slobodne dane iskoristi za odlazak na more, planinu ili drugu željenu destinaciju. Mnogi će se opredeliti za put sopstvenim vozilom i u tom slučaju trebalo bi da učine sve kako bi sebe i svoju porodicu bezbedno prevezli do željenog odredišta i nazad.

Da li znate?

Svaka treća saobraćajna nezgoda nastaje usled umora vozača, pri čemu je on zaspao ili neadekvatno reagovao, tako da umor, uz brzinu i konzumiranje alkohola, predstavlja jedan od najznačajnijih faktora rizika za bezbednu vožnju.
Tokom vožnje umor nastaje, pre svega zbog psihičkog naprezanja vozača, ali može i nastati kao posledica nedostatka kvalitetnog sna. Istraživanja su pokazala da manje od šest sati sna tri puta povećava rizik od saobraćajnih nezgoda, a manje od pet sati sna - čak pet puta!
Ne zanemarujte znake umora i pospanosti. Vožnja pod uticajem umora jednako je opasna kao i vožnja pod uticajem alkohola- 17 sati bez sna imaće isti efekat kao da ste popili dva, a 24 sata bez sna kao da ste popili četiri alkoholna pića, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Požarevac.
Kako biste sprečili umor za volanom  potrebno je da se pridržavate određenih saveta stučnjaka koje možete pogledati  OVDE.
 

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top