Svakog jutra - voda i limun

Braničevo

Zdravlje

Svakog jutra - voda i limun

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Čaša mlake vode sa pola isceđenog limuna, bogata antioksidansima, ima odlično dejstvo na imunitet, metabolizam, izgled i osećaj gladi.

Ovaj napitak bogat je vitaminom C i jača imunitet te pomaže telu da se bori sa prehladama i virozama. Osim toga, nutricionisti kažu da vitamin C iz limuna pomaže telu da apsorbuje gvožđe, posebno ono koje nalazimo u namirnicama koje nisu životinjskog porekla.

Sok limuna sličan je strukturi želudačnih sokova i ima pozitivan učinak na gastroenterološki trakt, tako što podstiče njihovo izlučivanje. Osim toga, sok limuna dobar je protiv gorušice i nadutosti.

Limun je odličan u borbi protiv starenja kože. Naime, antioksidansi iz limuna bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože. Vitamin C iz limuna pomaže u izgradnji kolagena koji drži bore pod kontrolom.

Limun sadrži pektin koji stvaraju osećaj sitosti. Duže ćete biti siti i verovatnije da ćete, baš zbog toga što nemate veliku potrebu za hranom, prilikom idućeg obroka manje pogrešiti pri izboru hrane. Čaša vode s malo limuna smanjit će kiselost organizama. Naime, ovaj napitak sadrži limunsku kiselinu, a ne stvara kiselinu u našem telu.

Limunov sok deluje kao diuretik, podstiče proizvodnju urina, čisti urinarni trakt. Osim toga, smanjuje mogućnost zatvora.

Antiseptička svojstva limuna ubijaju sve loše bakterije u ustima i deluju dezinfekcioni. Čaša limuna i vode umesto jutarnje kafe znatno je zdravija.

Ovaj napitak štiti zdravlje, umanjuje stres i depresiju, a osim toga sadrži vitamin P koji povoljno deluje na prokrvljenost kapilara i uopšteno prokrvljenost organizama. Osim što pomaže kod zaceljivanja rana, limunski napitak dobar je i za zdravlje kostiju, tkiva, hrskavice, a smiruje i upalne procese.

Napitak od limuna i vode trebalo bi da bude sobne temperature. Limunska kiselina izgriza gleđ na zubima, pa nakon napitka svakako promućkajte usta vodom, navodi se na sajtu Herbateke.

Više informacija o zdravlju pročitajte OVDE.

To Top